Rossz hír a Csíkinek: nem áll meg a Heineken-buldózer

2017.02.15. 12:05

Emelkedett a Heinekennek a bevétele és a nyeresége is 2016-ban. A világ második legnagyobb söripari vállalatának az egyszeri tételeket és az árfolyamhatást nem számolva 9,9 százalékkal, 3,54 milliárd euróra nőtt a csoport működési nyeresége, a működési haszonkulcs pedig 16,5 százalékról 17,0 százalékra javult - írja az MTI.

Összehasonlításképpen: a 3,54 milliárd eurós működési nyereség nagyobb, mint a 2024-es budapesti olimpia tervezett (és amúgy nyilvánvalóan irreálisan alacsony) költségvetése. Tehát a Heineken elvileg minden évben rendezhetne egy budapesti olimpiát a profitjából, ha akarna, bár valószínűleg nem akar.

Persze ez még nem a tiszta nyereség, az "csak" 1,54 milliárd euró lett, de az egyszeri tételeket nem számolva a Heineken 2,09 milliárd euró profitot termelt, ami 8,5 százalékkal több 2015-höz képest. Részvényenként pedig 1,34 dollár osztalékot kapott, aki a Heinekenbe tette pénzét.

Ezekből a számokból pedig az is következik, hogy a Heinekennel háborúzó Igazi Csíki Sör holland-magyar vállalkozógárdája, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem állnak jól a csatában. Hiszen egy ekkora behemótot elég nehéz lesz megtörni a hódmezővásárhelyi bojkottal.

Ennek ellenére nem adják fel, például szerdán azt közölte a vásárhelyi képviselő-testület, hogy meghívták őket az Igazi Csíki Sörhöz, és szeretnék, ha Lázár vezetné a delegációt. Tehát a stratégiai egyeztetések folytatódnak, ám ha meg akarják roppantani a holland sörpolipot, ahhoz elég nagy tűzerő kell.