Agresszíven nyomuló pénzügyi céget vizsgál az MNB

2017.02.16. 12:37

Az MNB fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az Invest and Trade Kft. befektetési függő ügynöknél, és soron kívül információkat kért a társaság itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó megbízójáról a ciprusi pénzügyi felügyelettől - írja a jegybank sajtóközleményében. A vizsgálat célja tisztázni, hogy az ügynökcég agresszíven, félrevezetően értékesíti-e termékeit.

A budapesti székhelyű Invest and Trade Pénzügyi Tanácsadó és Marketing Kft. az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó ciprusi befektetési vállalkozás, a Goldenburg Group Limited függő ügynöke. Az MNB folyamatos monitoring tevékenysége során észlelte a cég közösségi oldalakon végzett tevékenységét, amelynek több eleme felvetheti az agresszív, megtévesztő termékértékesítés gyanúját. Ezt több, a jegybankhoz beérkezett fogyasztói panasz is megerősítette. 

Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a függő ügynök üzleti tevékenysége akár egy csehországi szolgáltató társaság korábban felügyeleti intézkedéssel sújtott magyarországi ügynökeinek gyakorlatával vethető össze. A fogyasztóvédelmi aggályokat felvető ügy kapcsán a jegybank információkat kért a Goldenburg Group felügyeletét ellátó ciprusi pénzügyi felügyeleti hatóságtól is (Cyprus Securities and Exchange Comission, CYSEC) a hazai függő ügynök megbízójának státuszára vonatkozóan. 

Az MNB az uniós szabályok szerint ugyanakkor fogyasztóvédelmi vizsgálat keretében felléphet a magyarországi fogyasztók érdekei és a közjó védelmében. Az MNB egyúttal felszólítja az Invest and Trade Kft. tevékenysége nyomán esetleges kárt szenvedett vagy panasszal élni kívánó befektetőket, fogyasztókat, hogy észrevételeiket haladéktalanul juttassák el írásban, telefonon vagy személyesen a jegybank ügyfélszolgálatára.