Főleg az állam akadályozza a cégeinket

2017.02.17. 18:09

A magyar cégeket leginkább az állam, a szabályozás, és részben ehhez is kapcsolódó kiszámíthatatlanabb jövő hátráltatja, legalábbis a Miniszterelnökség felmérésből ez derül ki, amit Hétfa és a Bell Research készített nekik.

Eszerint legjobban:

  1. Az adórendszer
  2. A folyton változó szabályozás
  3. és bürokratikus terhek

akadályozzák a vállalatainkat az előrelépésben. Ez persze csak a vállalatvezetők véleménye telefonos interjú alapján, egészen pontosan 500 kkv döntéshozójáé .  

A felmérésből az is kiderül, hogy mekkora hatalma van könyvelőknek a kisvállalatokra: a vállalati vezetők több mint fele a könyvelőjével konzultál fejlesztési kérdésekről. Ez inkább a bürokratikus terheknek való megfelelésre adhat jelzést, a könyvelők jellemzően nem stratégiai tanácsadók azért. A második helyen mondjuk a család végzett, átlagosan a családtagok közt pedig valószínűleg még kevesebben tudnak pontos üzleti elképzelésekkel dolgozni. 

Érdekes, hogy a cégen belüli szereplőket 10 százaléknál is kevesebben kérdezik meg, furcsa, hogy ennyire nem bízik senki az alkalmazottakban, akik ismerik a céget. 

Az pedig egyenesen vicces, hogy a kkv-k vezetői szerint a cégeik jellemzően szinte mindenben jobbak mint a versenytársaik. Kivéve két olyan, fontosabbnak tűnő kategóriában, mint a költségek és a jövedelmezőség.  Ráadásul az üzleti életben felmerülő szinte tetszőleges tudásnak és eredménynek végső soron azért ebben a kettőben meg kéne mutatkoznia.

Jó tudni még azt is, hogy saját bevallásuk szerint nem a multikkal versenyeznek a kis cégeink, hanem más kis cégekkel. Ami viszont nem túl jó hír, hogy lényegében nem tudnak semmit exportálni ezek a cégeink, a vállalatok 80 százalékának elhanyagolhatónak számított az exportteljesítménye.