Családi viszály mérgezi a Herbáriát

2017.02.20. 08:06

Az 1949 óta működő, 1993 óta magántulajdonban lévő Herbária Zrt.-ben családi viszály robbant ki: Soproni Tamás, aki elnök-tulajdonosként építette fel a céget, hivatalosan elveszített minden tisztséget a cégben, miután fia, Soproni Márton kezdeményezte visszahívását az igazgatóságból, írja a Portfolio.hu.

A cég története röviden:

  • 1992-ben az állami termelőszövetkezetek és állami gazdaság által tulajdonolt Herbária Országos Gyógynövényforgalmi Közös Vállalat részvénytársasággá alakult, és azonnali tőkeinjekcióra volt szüksége. Ekkor lépett be a képbe Soproni Tamás akkori feleségével, Kovács Zombai Leonórával.
  • Fiuk, Soproni Márton 2010-ben csatlakozott a céghez, cégvezetőként. Édesapja Soproni Tamás ekkor elnök-tulajdonos volt. 2012 májusában a Soproni Márton által tulajdonolt TANO Invest Kft nagytulajdonos lett a Herbáriában.
  • 2017. január 6-án Soproni Tamás eddigi vezérigazgató kikerült a cégjegyzésre jogosultak közül, fia, Soproni Márton viszont bent maradt és vezérigazgató lett, önálló képviseleti joggal.

A jegyzőkönyv szerint már a januári közgyűlés elején nézeteltérés alakult ki, mivel Soproni Márton korábban felmondta azzal az ügyvédi irodával a szerződést, akik az apát, Soproni Tamást képviselték az ülésen, és az is kiderült, hogy Soproni Tamás ennek ellenére újrakötötte velük a szerződést, amihez fia szerint nem volt joga.

A közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból kiolvasható, hogy bizalomvesztés miatt került a napirendre Soproni Tamás elnök-vezérigazgató visszahívása. Itt azt írják, hogy az elnök-vezérigazgató az elmúlt időszakban több olyan szándékos intézkedést is tett, melyek "a cég érdekeit és működőképességét alapjaiban veszélyeztethetik". Az indoklás szerint ezek az intézkedések a több éve fennálló bevált működési struktúrát szüntették meg indoklás nélkül, fel nem tárt okokból és a megszüntetett szerződések helyett új kereskedelmi hálózat létrehozása nélkül. A jelenlévő részvényesek nagytöbbséggel határozatlan időre megválasztották új elnök-vezérigazgatónak Soproni Mártont és lecserélték a társaság könyvvizsgálóját is.

A cég egyik munkatársa épp megkezdte volna a jegyzőkönyv gépelését, de Soproni Tamás utasította az illetőt, hogy kövesse őt az elnök-vezérigazgató irodájába. A kulcsra zárt irodába nem lehetett bejutni, a biztonsági szolgálatnak kellett rendet tennie. 20 perc után pedig megjelentek a rendőrök is Soproni Mártonnál, akik arról tájékoztatták, hogy Soproni Tamás rendőri védelmet kért. A jegyzőkönyv írója a kiengedés után zaklatott állapotban volt, és csak egy idő eltelte után tudta folytatni a munkát.

Soproni Tamás nem nyugodott bele leváltásába. Január 13-án törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelemmel fordult a cégbírósághoz, vagyis megtámadták a céggel kapcsolatos változásbejegyzést.  • Hírek
  • Személyi kölcsön