Jenő
-3 °C
6 °C

Családi viszály mérgezi a Herbáriát

2017.02.20. 08:06

Az 1949 óta működő, 1993 óta magántulajdonban lévő Herbária Zrt.-ben családi viszály robbant ki: Soproni Tamás, aki elnök-tulajdonosként építette fel a céget, hivatalosan elveszített minden tisztséget a cégben, miután fia, Soproni Márton kezdeményezte visszahívását az igazgatóságból, írja a Portfolio.hu.

A cég története röviden:

  • 1992-ben az állami termelőszövetkezetek és állami gazdaság által tulajdonolt Herbária Országos Gyógynövényforgalmi Közös Vállalat részvénytársasággá alakult, és azonnali tőkeinjekcióra volt szüksége. Ekkor lépett be a képbe Soproni Tamás akkori feleségével, Kovács Zombai Leonórával.
  • Fiuk, Soproni Márton 2010-ben csatlakozott a céghez, cégvezetőként. Édesapja Soproni Tamás ekkor elnök-tulajdonos volt. 2012 májusában a Soproni Márton által tulajdonolt TANO Invest Kft nagytulajdonos lett a Herbáriában.
  • 2017. január 6-án Soproni Tamás eddigi vezérigazgató kikerült a cégjegyzésre jogosultak közül, fia, Soproni Márton viszont bent maradt és vezérigazgató lett, önálló képviseleti joggal.

A jegyzőkönyv szerint már a januári közgyűlés elején nézeteltérés alakult ki, mivel Soproni Márton korábban felmondta azzal az ügyvédi irodával a szerződést, akik az apát, Soproni Tamást képviselték az ülésen, és az is kiderült, hogy Soproni Tamás ennek ellenére újrakötötte velük a szerződést, amihez fia szerint nem volt joga.

A közgyűlési meghívó napirendi pontjaiból kiolvasható, hogy bizalomvesztés miatt került a napirendre Soproni Tamás elnök-vezérigazgató visszahívása. Itt azt írják, hogy az elnök-vezérigazgató az elmúlt időszakban több olyan szándékos intézkedést is tett, melyek "a cég érdekeit és működőképességét alapjaiban veszélyeztethetik". Az indoklás szerint ezek az intézkedések a több éve fennálló bevált működési struktúrát szüntették meg indoklás nélkül, fel nem tárt okokból és a megszüntetett szerződések helyett új kereskedelmi hálózat létrehozása nélkül. A jelenlévő részvényesek nagytöbbséggel határozatlan időre megválasztották új elnök-vezérigazgatónak Soproni Mártont és lecserélték a társaság könyvvizsgálóját is.

A cég egyik munkatársa épp megkezdte volna a jegyzőkönyv gépelését, de Soproni Tamás utasította az illetőt, hogy kövesse őt az elnök-vezérigazgató irodájába. A kulcsra zárt irodába nem lehetett bejutni, a biztonsági szolgálatnak kellett rendet tennie. 20 perc után pedig megjelentek a rendőrök is Soproni Mártonnál, akik arról tájékoztatták, hogy Soproni Tamás rendőri védelmet kért. A jegyzőkönyv írója a kiengedés után zaklatott állapotban volt, és csak egy idő eltelte után tudta folytatni a munkát.

Soproni Tamás nem nyugodott bele leváltásába. Január 13-án törvényességi felügyeleti eljárás megindítása iránti kérelemmel fordult a cégbírósághoz, vagyis megtámadták a céggel kapcsolatos változásbejegyzést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?