Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

2021-ig nem fogunk fázni

2017.02.20. 19:18

Minden elemében létrejött az a megállapodás, amely biztosítja Magyarország gázellátását 2021-ig - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselőnek.  Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy "Történt-e konkrét megállapodás a gázszállítási szerződés ügyében".

Szijjártó Péter az Országgyűlés honlapján közzétett levelében azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még 2015. februári budapesti látogatása alkalmával sikerült megállapodni arról, hogy meghosszabbítják a 2015 végén lejárt, magyar szempontból előnytelen, húszéves gázvásárlási szerződést, annak érdekében, hogy új és jó feltételekkel, 2021-ig tudja Magyarország felhasználni a 2015-ig fel nem használt szerződéses gázmennyiséget, és azt ne kelljen felhasználatlanul kifizetni.

Ez a megállapodás minden elemében létre is jött, és 2021-ig Magyarország gázellátása biztosított - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője.

A külügyminiszter jelezte: e megállapodás birtokában kezdődhetnek el a 2021 utáni időszakról való tárgyalások, ami Magyarország mint vevő számára kedvező helyzetet biztosít, hiszen nincs vásárlási kényszerhelyzet. 

A magyar energetikai kormányzat nagyon régen volt utoljára olyan helyzetben, hogy négy évre előre tudott volna biztonságos pozícióból tárgyalni gázvásárlásról - jegyezte meg Szijjártó Péter.