Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titokzatos befektető viheti elég olcsón a Rác Fürdőt

2017.02.20. 19:00 Módosítva: 2017-02-20 23:34:38

Szerdai, zárt ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés a hányatott sorsú Rác fürdőről. Az Index birtokába jutott előterjesztés azt javasolja a polgármestereknek, a szóba jöhető három opció közül válasszák azt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank visszaveszi a beruházókkal szemben fennálló eredeti követelését, és talál befektetőt a projektre. Ezzel alighanem kiesik a lehetőségek közül a korábban valószínűnek tartott forgatókönyv, amely szerint kínai befektetők vették volna meg az évek óta rohadó komplexumot, és egy egyelőre titkos kilétű új szereplő jöhet be a képbe az MFB-n keresztül.

Tragikomikus beruházás

A Rác Fürdő felújítása 2002-ben kezdődött és 2010-ig tartott, a teljes bekerülési költség mintegy 11 milliárd forint volt, ami óriási bukó a jelenlegi becsült értékéhez képest. A megnyitásra azonban nem kerülhetett sor, mivel az időközben fizetésképtelenné vált beruházók (Rác Nosztalgia illetve Rác Beruházó Kft.) sehogyan sem jutottak dűlőre a Fővárosi Önkormányzattal.

Az immár hét éve húzódó történetben számtalan kísérlet történt a helyzet rendezésére, de mind sikertelenül zárult, így 2015-ben megkezdődött az előbb stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősített cégek felszámolása. Mindeközben az ügyben PSZÁF-vizsgálat, illetve feljelentések nyomán több nyomozás is zajlott illetve részben még zajlik éppen az MFB ellen, amely a gyanú szerint igencsak felelőtlenül hitelezte a beruházást.

Gyorsan szabadulna az egésztől a főváros

A felszámolás megindulásával mindenesetre több lehetőség állt fenn a folytatásra, a Főváros mostanra jutott odáig, hogy döntenie kell az ügyben. A szerdán tárgyalásra kerülő, Bagdy Gábor által benyújtott előterjesztés három lehetőséget vázol fel, amelyek közül az elsőt ajánlja a közgyűlésnek:

  • a Magyar Fejlesztési Bank ajánlatának elfogadása, amelynek lényege a korábban a Főváros által átvett követelések visszavétele, és hogy a bank új, a dokumentumban meg nem nevezett befektetőt hoz be a projektbe;
  • a követelések értékesítése nyilvános pályázaton;
  • a két beruházócég felszámolásának végig vitele és az épületek tulajdonjogának megszerzése, majd ennek eladása, vagy pedig a tulajdon megtartása és a fürdő üzemeltetése fővárosi hatáskörben. 

A megszavazásra javasolt első opciónál az előterjesztés szerint előny, hogy belátható időn belül, legkésőbb 8 hónap múlva megnyithatna a fürdő és a hotel. Ezen felül a főváros gyorsan visszakapná a pénzt, amiért korábban a követeléseket megvásárolta az MFB-től (ez kamatokkal együtt 3,1 milliárd forint), és mentesülne a további jelentős ráfordításoktól – szakértői becslések szerint fővárosi üzemeltetés esetén a felszámolás költségeivel együtt még közel 2 milliárd forintot kellene rászánni a projektre, hogy megnyitható állapotba kerüljön a komplexum.

Nem tudni, ki fog ezzel nagyon jól járni

Ugyanakkor kockázatokat is azonosít a dokumentum, például hogy a Főváros és az MFB közt korábban létrejött egyezség felbontása nem nyújtana teljes körű garanciát, a fővárosnak az új befektető bejövetele után már nem lenne ráhatása a követelések esetleges továbbértékesítésére, az ezzel való tulajdonszerzésre, a fürdő megnyitására. A 3,1 milliárdos azonnali juttatás pedig bár szépen hangzik, ennek elfogadásával az önkormányzat elesik attól az opciótól, hogy a felszámolás után esetlegesen nagyobb összegért tudjon túladni a fürdőn és a hotelen.

Amennyiben az MFB 3,1 milliárdos, vagy ahhoz közeli áron passzolja tovább a titokzatos befektetőnek a turisztika komplexumot, úgy a vevő több milliárd forintot spórolhat, ugyanis az előterjesztésben közölt értékbecslés szerint még a nyitási költségeket leszámítva is 5,2 milliárd forint jelen állapotában.

A fürdőbiznisz megtérülésében országosan hatalmas a szórás, a budapesti gyógyfürdőket üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. viszont nyereségesen működött az elmúlt években. A prémium kategóriásra belőtt Ráccal kapcsolatos üzleti előrejelzésben a Colliers úgy kalkulált, a hotel és a fürdő együtt tíz év alatt több mint 5 milliárd forint profitot fog hozni a konyhára. Ez szintén nem rossz pénz, bár mivel az értékelés eladói megrendelésre készült, valószínűleg ez egy optimistább forgatókönyvvel számol. (Ráadásul a dokumentum szerint "az értékeléssel kapcsolatos bizonytalanság átlagosat meghaladónak tekinthető".)

Mindenesetre a várható bevétel és az olcsó bekerülési költség tükrében különösen érdekes, a javaslat megszavazása esetén ki lesz majd a szerencsés nyertes, akinek kilétét a bank már tudja, de egyelőre nem árulja el. Kerestük az MFB-t a befektető kilétével kapcsolatos kérdéseinkkel, amint megtudunk valamit, hírül adjuk.