Már sikkasztás miatt is nyomoznak az Alexandra üzemeltetője ellen

2017.02.21. 21:51

Az ügyészség kedden sikkasztás bűntette miatt elrendelte a nyomozást az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft. érintettségével - írja a Napi.hu. Emellett az is kiderült, hogy a Central Médiacsoport mégsem dob mentőövet a csőd szélén vergődő könyvesboltláncnak, így úgy tűnik, az Alexandrának végleg befellegzett.

Újabb szeg a koporsóba

Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyésze elmondta, a feljelentést egy cég tette, emellett pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) részéről is érkezett egy beadvány. Az MKKE a dokumentumban mielőbbi vizsgálat indítását sürgeti, mert szerintük az Alexandra-cégekkel kapcsolatos jogi és gazdasági helyzet nem átlátható. 

Amennyiben a kiadók, egyéb beszállítók és a nyomdák nem jutnak hozzá követeléseikhez, az beláthatatlan láncreakciót indíthat el, amely rendkívül súlyos gazdasági, munkaügyi következményekkel járhat a könyvszakmára és a nyomdaiparra nézve.

- olvasható a beadványban.

Nem segít a Centrál Média

Bevételi forrás hiányában nem fenntartható az Alexandra könyváruházláncot üzemeltető cég, miután a könyvkiadók nagyrészt visszahívták könyveiket a hálózatból – ezt közölte a könyvkiadókkal hétfőn a Rainbow Üzletlánc Kft. vezetése. Azt írták, hogy a január végén befektetőként jelentkező Centrál Médiacsoport Zrt.-vel eredménytelenül zárultak a tárgyalások, a cég nem tett konkrét ajánlatot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Centrál nem húzza ki a bajból az Alexandrát, az üzleteket pedig más kiadói csoportok szerezhetik majd meg.

A helyzetről korábbi cikkünkből kaphatnak átfogó képet. Mint az Index megírta: teljes a zűrzavar a csőd szélén vergődő Alexandra könyvesboltlánc és a hozzá kapcsolódó cégbirodalom körül.  Az Alexandra üzleteknek könyvet szállító Könyvbazár vezetője,  Matyi Dezső a bajban levő cégcsoport utolsó bástyája, az 56 üzletből álló hálózatot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. felett is elvesztette az irányítást. A Rainbow és a Könyvbazár közt kialakult elszámolási vita  az egész magyar könyvpiacot megrengetheti. A kiadóknak az átvett könyvekért több mint hárommilliárd forinttal tartozik a Könyvbazár. A Könyvbazárnak viszont a Rainbow nem fizet.