Árpád
-2 °C
3 °C

Már sikkasztás miatt is nyomoznak az Alexandra üzemeltetője ellen

2017.02.21. 21:51

Az ügyészség kedden sikkasztás bűntette miatt elrendelte a nyomozást az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft. érintettségével - írja a Napi.hu. Emellett az is kiderült, hogy a Central Médiacsoport mégsem dob mentőövet a csőd szélén vergődő könyvesboltláncnak, így úgy tűnik, az Alexandrának végleg befellegzett.

Újabb szeg a koporsóba

Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyésze elmondta, a feljelentést egy cég tette, emellett pedig a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) részéről is érkezett egy beadvány. Az MKKE a dokumentumban mielőbbi vizsgálat indítását sürgeti, mert szerintük az Alexandra-cégekkel kapcsolatos jogi és gazdasági helyzet nem átlátható. 

Amennyiben a kiadók, egyéb beszállítók és a nyomdák nem jutnak hozzá követeléseikhez, az beláthatatlan láncreakciót indíthat el, amely rendkívül súlyos gazdasági, munkaügyi következményekkel járhat a könyvszakmára és a nyomdaiparra nézve.

- olvasható a beadványban.

Nem segít a Centrál Média

Bevételi forrás hiányában nem fenntartható az Alexandra könyváruházláncot üzemeltető cég, miután a könyvkiadók nagyrészt visszahívták könyveiket a hálózatból – ezt közölte a könyvkiadókkal hétfőn a Rainbow Üzletlánc Kft. vezetése. Azt írták, hogy a január végén befektetőként jelentkező Centrál Médiacsoport Zrt.-vel eredménytelenül zárultak a tárgyalások, a cég nem tett konkrét ajánlatot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Centrál nem húzza ki a bajból az Alexandrát, az üzleteket pedig más kiadói csoportok szerezhetik majd meg.

A helyzetről korábbi cikkünkből kaphatnak átfogó képet. Mint az Index megírta: teljes a zűrzavar a csőd szélén vergődő Alexandra könyvesboltlánc és a hozzá kapcsolódó cégbirodalom körül.  Az Alexandra üzleteknek könyvet szállító Könyvbazár vezetője,  Matyi Dezső a bajban levő cégcsoport utolsó bástyája, az 56 üzletből álló hálózatot üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. felett is elvesztette az irányítást. A Rainbow és a Könyvbazár közt kialakult elszámolási vita  az egész magyar könyvpiacot megrengetheti. A kiadóknak az átvett könyvekért több mint hárommilliárd forinttal tartozik a Könyvbazár. A Könyvbazárnak viszont a Rainbow nem fizet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?