Hat hónapra ingyen kapta az önkormányzattól a Jamie's Italiant Zsidai

2017.02.21. 08:06

Az I. kerület hat hónapnyi bérleti díjat elengedett Zsidai Zoltán Roy cégének azért cserébe, hogy a Szentháromság utcában, egy önkormányzati ingatlanban kialakítandó Jamie's Italian éttermet „a Jamie Oliver Group legmagasabb szintű elvárásainak megfelelően” újítson fel Zsidai cége – derül ki a Hvg.hu cikkéből.

Így lényegében összesen

12 millió forintot fizetett az önkormányzat azért, hogy tulajdona megfeleljen Jamie Oliver ízlésének és üzleti érdekeinek. 

A Hvg.hu birtokába jutott a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Zsidai több szerződése, amelyet a Budavári Önkormányzattal kötött. Ezekből kiderül:

  • A Fortuna utca 3. alatti pinceszintjén és földszintjén található, 147 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú ingatlanban lévő bisztró hónapokig engedély nélkül működhetett, ugyanis a polgármester Zsidaival 2016 decemberében 12 hónapra visszamenőleg, 2016. január 1-től kezdődően kötötte meg az újabb bérleti megállapodást.
  • És az is, hogy Jamie's Italian étteremnek helyet adó ingatlan bérleti szerződésébe bele van írva, hogy a bérlő „tevékenységét mindenkor a ház lakóinak érdekeit figyelembe véve, azok szükségtelen és felesleges zavarása nélkül köteles folytatni”. Mindez azért érdekes, mert korábban kommandósok törtek rá a Szentháromság utcai Jamie's Italian étterem feletti lakás lakójára, miután állítólag azért fenyegetőzött, mert nem tudott aludni a zajtól.
  • A szerződéseket az önkormányzattól kikérő PM-es képviselő, V. Naszályi Márta a lapnak azt mondta, hogy ő még nem látott olyat, hogy egy bérleti szerződést 5 év után az önkormányzat külön beleegyezése nélkül lehessen még 5 évre meghosszabbítani, de Zsidaiék szerződései között van ilyen.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mennyire számítanak kevésnek vagy soknak a Zsidaiék által fizetett bérleti díjak, mivel ilyen adottságú és elhelyezkedésű ingatlanból nincs túl sok, így nehéz összehasonlítani az árakat.

07
Fotó: Huszti István / Index

V. Naszályi Márta szerint akkor lehetne tisztázni ezt a kérdést, ha kiderülnének a Zsidai-éttermek pályáztatásának a körülményei is: volt-e valós verseny, hogyan alakultak ki éppen ezek a bérleti díjak. A lap ezeket az adatokat kikérte. Annyit viszont már biztosan lehet tudni, hogy a Várban tavaly tavasszal megnyitott báziskonyhájukat egyedüli indulóként vitték el.

A Budavári Önkormányzat szerint nem kivételeznek Zsidaiékkal

Lapszemlénk megjelenése után az önkormányzat reagált a Hvg.hu cikkére, a közleményt változtatás nélkül közöljük:

"A Budavári Önkormányzat a kereskedelmi célú ingatlanok kiadásakor is a hatályos rendelet szerinti feltételeket alkalmazza. Így a HVG.hu állításai, miszerint az önkormányzat kivételezne a Zsidai Csoporttal, nem fedik a valóságot.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd Magyarország) önkormányzati képviselő nyilatkozatából kiderül, hogy a képviselő-testületben eltöltött hatodik éve után sincs tisztában az önkormányzat rendeleteivel. Mindemellett számos alkalommal megszavazta azokat a bérleti konstrukciókat, amely a rendelet 67 § 1. bekezdése alapján 5 + 5 év előbérleti jogot biztosít az adott bérlőnek.

A Budavári Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakások céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló rendelet szerint hasznosítja az ingatlanokat. A pályázatoknál az induló árat képviselő-testületi határozat mondja ki. A pályázatot minden esetben az nyeri, amely vállalkozás a legmagasabb bérleti díjat ajánlja. Azon ingatlanok esetében, ahol a bérbeadó helyett, a bérbeadót egyébként is terhelő felújításokat végez a bérlő, az elvégzett beruházás igazolt költsége beszámításra kerülhet a bérleti díjba. A helyiségek bérleti szerződéseit az önkormányzat 2010 óta határozott időre köti és lehetősége van további 5 év előbérleti jogot biztosítani a bérlője számára.

Ezen tények ismeretében a Budavári Önkormányzat visszautasítja azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a Zsidai Csoport előnyt élvezett volna a pályázati folyamatok során."