Jenő
-3 °C
6 °C

Állami támogatást kérnek a könyvkiadók

2017.02.21. 09:12

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szerint az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat a társasági adórendszer (tao) kedvezményezetti körébe vonva lehetne kártalanítani - derül ki a Világgazdaság keddi számából.

Katona Ildikó a lapnak azt mondta, hogy a Matyi Dezső Alexandra-alapító vagyonát a pécsi PMFC fociklub üzemeltetése is eléggé lecsökkentette, és az egyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató taótól. Ezért ha valaki hasznot húzott a könyvpiacból, az belefizethetne egy szolidaritási alapba, hogy a pórul járt kiadók által remélt állami segítség mellett a versenyszféra is kivegye a részét a kárpótlásból.

Az Alexandra-nagyker Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé, és jelenleg patthelyzet van a cégcsoport másik tagjával, a boltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft.-vel kialakult elszámolási vita miatt.

A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait. Az értékesítési hálózat esetleges átvételéről hétfőn kezdődtek a tárgyalások az Rainbow Kft. és a Central Media csoport között. Az ügyről itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?