Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Csehekkel versengünk az ukránokért

2017.02.22. 13:45

A cseh közepes és nagyvállalatok több mint 80 százaléka emelte tavaly alkalmazottai bérét, 40 százalékuk rendkívüli prémiumot vagy 13. fizetést is adott alkalmazottainak - közölte a cseh Gazdasági Kamara, amely félévente készít erről országos felmérést, írja az MTI.

Az idén a cseh vállalatok 60 százaléka tervez béremelést, a nagyvállalatoknál ez a mutató 85 százalékos. "A cégek nagy többsége (83 százalék) azt állította, hogy gazdasági helyzete a tavalyi második félévben jobb volt, mint az elsőben" - mondta Vladimír Dlouhy, a kamara elnöke újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján a januári felmérés kapcsán.

Tavaly a cégek 20 százaléka több mint 5 százalékkal, 10 százalékuk pedig több mint 10 százalékkal emelte a béreket. A Gazdasági Kamara szerint a csehországi vállatok több mint 90 százaléka azt állítja, hogy az idén az első fél évben új alkalmazottakra lesz szüksége a megrendelések növekedése miatt. Új munkásokat leginkább a közepes nagyságú vállalatok és a feldolgozóipar keres.

A Gazdasági Kamara tárgyal a kormánnyal, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a szakképzett külföldi munkaerő behozatalát. A legnagyobb számú munkaerő, több mint ötezer ember, csehországi alkalmazásáról Ukrajnával tárgyalnak. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma már eddig is elérte a 150 ezret. A cseh Gazdasági Kamara szerint a kisvállalatok (50-nél kevesebb alkalmazottal) óvatosabbak a béremelések terén, mint a közepes és nagyobb vállalatok.

Ezekért a munkavállalókért egyébként a magyar cégek is versengenek, bővebbenitt írtunk arról, hogy a magyar cégek hogyan próbálnak ukrán munkavállalókat becsábítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!