Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csehekkel versengünk az ukránokért

2017.02.22. 13:45

A cseh közepes és nagyvállalatok több mint 80 százaléka emelte tavaly alkalmazottai bérét, 40 százalékuk rendkívüli prémiumot vagy 13. fizetést is adott alkalmazottainak - közölte a cseh Gazdasági Kamara, amely félévente készít erről országos felmérést, írja az MTI.

Az idén a cseh vállalatok 60 százaléka tervez béremelést, a nagyvállalatoknál ez a mutató 85 százalékos. "A cégek nagy többsége (83 százalék) azt állította, hogy gazdasági helyzete a tavalyi második félévben jobb volt, mint az elsőben" - mondta Vladimír Dlouhy, a kamara elnöke újságíróknak prágai sajtótájékoztatóján a januári felmérés kapcsán.

Tavaly a cégek 20 százaléka több mint 5 százalékkal, 10 százalékuk pedig több mint 10 százalékkal emelte a béreket. A Gazdasági Kamara szerint a csehországi vállatok több mint 90 százaléka azt állítja, hogy az idén az első fél évben új alkalmazottakra lesz szüksége a megrendelések növekedése miatt. Új munkásokat leginkább a közepes nagyságú vállalatok és a feldolgozóipar keres.

A Gazdasági Kamara tárgyal a kormánnyal, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák fel a szakképzett külföldi munkaerő behozatalát. A legnagyobb számú munkaerő, több mint ötezer ember, csehországi alkalmazásáról Ukrajnával tárgyalnak. A Csehországban dolgozó ukrán vendégmunkások száma már eddig is elérte a 150 ezret. A cseh Gazdasági Kamara szerint a kisvállalatok (50-nél kevesebb alkalmazottal) óvatosabbak a béremelések terén, mint a közepes és nagyobb vállalatok.

Ezekért a munkavállalókért egyébként a magyar cégek is versengenek, bővebbenitt írtunk arról, hogy a magyar cégek hogyan próbálnak ukrán munkavállalókat becsábítani.