Ilona
17 °C
32 °C

Ki van akadva Esztergom a Párkányra tervezett hulladékégető miatt

2017.02.22. 08:58

Az esztergomi önkormányzatnak nagyon nem tetszik, hogy a szomszédos Párkányba hulladékfeldolgozó üzemet akarnak építeni, ezért erről egyhangú határozatot fogadott el kedden, és a szlovák környezetvédelmi minisztériumnál és Párkány önkormányzatánál is tiltakoznak - írja a Magyar Idők.

Romanek Etelka polgármester elmondta a lapnak, hogy semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a hulladékfeldolgozó építéséről. Az esztergomi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága a múlt héten meghallgatta a párkányi polgármestert, de Romanek szerint sok fontos kérdésre nem kaptak megnyugtató választ. A polgármester szerint azért sem megnyugtató a feldolgozó építésének terve, mert "a Lajtától nyugatra már nem égetik a gumit, hanem granulátumként beleteszik a bitumenbe vagy az aszfaltba".

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) párkányi elnöke, Retkes János elmondta, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeztek a beruházás ellen, amit néhány nap alatt csaknem ötezren írták alá. A beruházás ellen szlovák nyelvű online aláírásgyűjtés is indult.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere azt mondta, nem lát kivetnivalót a beruházásban: egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg szerinte. Szabó közleménye szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

A Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője a lapnak azt mondta, hogy a részleteken múlik, hogy a feldolgozó mennyire lesz környezetszennyező, és ezek ismerete nélkül nem foglalnának állást. Azt viszont megjegyezte, hogy mivel Párkány a Dorogi-medence része, és Dorogon már van egy hulladékégető, nem biztos, hogy a térség még egy ilyen üzemet elbír, így ezt az espooi egyezmény értelmében határon átnyúló hatásvizsgálattal kell ellenőrizni.