Erzsébet
1 °C
4 °C

Ki van akadva Esztergom a Párkányra tervezett hulladékégető miatt

2017.02.22. 08:58

Az esztergomi önkormányzatnak nagyon nem tetszik, hogy a szomszédos Párkányba hulladékfeldolgozó üzemet akarnak építeni, ezért erről egyhangú határozatot fogadott el kedden, és a szlovák környezetvédelmi minisztériumnál és Párkány önkormányzatánál is tiltakoznak - írja a Magyar Idők.

Romanek Etelka polgármester elmondta a lapnak, hogy semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a hulladékfeldolgozó építéséről. Az esztergomi önkormányzat környezetvédelmi bizottsága a múlt héten meghallgatta a párkányi polgármestert, de Romanek szerint sok fontos kérdésre nem kaptak megnyugtató választ. A polgármester szerint azért sem megnyugtató a feldolgozó építésének terve, mert "a Lajtától nyugatra már nem égetik a gumit, hanem granulátumként beleteszik a bitumenbe vagy az aszfaltba".

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) párkányi elnöke, Retkes János elmondta, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeztek a beruházás ellen, amit néhány nap alatt csaknem ötezren írták alá. A beruházás ellen szlovák nyelvű online aláírásgyűjtés is indult.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere azt mondta, nem lát kivetnivalót a beruházásban: egy modern, 40 főt foglalkoztató üzem épülhetne meg szerinte. Szabó közleménye szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

A Levegő Munkacsoport környezeti tanácsadó irodájának vezetője a lapnak azt mondta, hogy a részleteken múlik, hogy a feldolgozó mennyire lesz környezetszennyező, és ezek ismerete nélkül nem foglalnának állást. Azt viszont megjegyezte, hogy mivel Párkány a Dorogi-medence része, és Dorogon már van egy hulladékégető, nem biztos, hogy a térség még egy ilyen üzemet elbír, így ezt az espooi egyezmény értelmében határon átnyúló hatásvizsgálattal kell ellenőrizni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?