Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már Párkány se akarja a hulladékégetőt

2017.02.22. 17:17

A párkányi önkormányzat is elutasítja az ipari parkba tervezett évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet, erről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot - mondta el a város polgármestere szerdán az MTI-nek.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere szerint szerdán járt le az ügy véleményezésének határideje. A képviselő-testület leszavazta a beruházást, és "az üzem ellen hatalmas lakossági megmozdulás indult. Úgy ítélték meg, hogy a létesítmény rizikós, különösebb szakmai alátámasztás nélkül" - fogalmazott a polgármester.

Aláírást gyűjöttek a projekt ellen

A hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtöttek össze a 11 ezer lakosú településen, mondta el Retkes János, az MKP párkányi elnöke az MTI-nek. A politikus emlékeztetett arra, hogy szerdai határidő lejárta előtt egy héttel Esztergomból értesültek a beruházás tervéről, nem hivatalos úton.

A következő képviselő-testületi ülésen kiderült, hogy polgármesteri hivatal a hulladékhasznosítóról szóló 140 oldalas tájékoztatót szlovák nyelven közel egy hónapja feltette a város honlapjára és kifüggesztette a hirdetőtáblára.

Az ülés előtt Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, nem talál semmi kivetnivalót a beruházásában, amely egy 40 főnek munkát adó, korszerű üzem.

A képviselők heves vita után, a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen. Kedden az esztergomi önkormányzat szintén tiltakozó határozatot fogadott el a tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen, és bejelentette, hogy nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi, mert a létesítmény által kibocsátott szennyeződés az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná.

Szlovák minisztérium: mindenki elmondhatja a véleményét 

Az önkormányzat magánszakértőként meghallgatta a nemzetközi környezetvédelmi jogvitákkal foglalkozó Baranyai Gábort, aki elmondta, ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba.

Időközben a párkányi önkormányzat honlapján megjelent Eugen Szabó sajtóközleménye, amely szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem tájékoztatták a Duna menti településeket.

A Parameter.sk cikke szerint a szlovák környezetvédelmi minisztériumban Tomáš Ferenčák, a tárca szóvivője elmondta, "az egész projekt elbírálásának a legelső fázisában járunk, és ez a folyamat még hosszú hónapokat vesz igénybe". Hozzátette, a véleményezés szakaszában mindenki kifejtheti álláspontját, még a határ túlsó oldalán lakó esztergomiak is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, kedden a magyarországi szaktárca is csatlakozott a véleményezés folyamatához, hivatalos formában elküldték a tárca álláspontját.