Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Már Párkány se akarja a hulladékégetőt

2017.02.22. 17:17

A párkányi önkormányzat is elutasítja az ipari parkba tervezett évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet, erről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot - mondta el a város polgármestere szerdán az MTI-nek.

Eugen Szabó, Párkány polgármestere szerint szerdán járt le az ügy véleményezésének határideje. A képviselő-testület leszavazta a beruházást, és "az üzem ellen hatalmas lakossági megmozdulás indult. Úgy ítélték meg, hogy a létesítmény rizikós, különösebb szakmai alátámasztás nélkül" - fogalmazott a polgármester.

Aláírást gyűjöttek a projekt ellen

A hulladékhasznosító ellen három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtöttek össze a 11 ezer lakosú településen, mondta el Retkes János, az MKP párkányi elnöke az MTI-nek. A politikus emlékeztetett arra, hogy szerdai határidő lejárta előtt egy héttel Esztergomból értesültek a beruházás tervéről, nem hivatalos úton.

A következő képviselő-testületi ülésen kiderült, hogy polgármesteri hivatal a hulladékhasznosítóról szóló 140 oldalas tájékoztatót szlovák nyelven közel egy hónapja feltette a város honlapjára és kifüggesztette a hirdetőtáblára.

Az ülés előtt Eugen Szabó, a szlovákiai Párkány polgármestere az Esztergomi Regionális Televíziónak azt mondta, nem talál semmi kivetnivalót a beruházásában, amely egy 40 főnek munkát adó, korszerű üzem.

A képviselők heves vita után, a polgármestert leszavazva tiltakoztak a beruházás ellen. Kedden az esztergomi önkormányzat szintén tiltakozó határozatot fogadott el a tervezett hulladékfeldolgozó üzem építése ellen, és bejelentette, hogy nemzetközi hatásvizsgálati eljárás indítását kezdeményezi, mert a létesítmény által kibocsátott szennyeződés az uralkodó szélirány miatt Esztergom levegőjét rontaná.

Szlovák minisztérium: mindenki elmondhatja a véleményét 

Az önkormányzat magánszakértőként meghallgatta a nemzetközi környezetvédelmi jogvitákkal foglalkozó Baranyai Gábort, aki elmondta, ha egy ország a szennyezés által érintettnek érzi magát, akkor a hatásviselő felet kötelező bevonni az engedélyezési eljárásba.

Időközben a párkányi önkormányzat honlapján megjelent Eugen Szabó sajtóközleménye, amely szerint a hatástanulmány kidolgozása után a szlovák környezetvédelmi minisztérium utasítása alapján közmeghallgatást tartanak.

A párkányi papírgyár területére tervezett üzem ellen február 16-án Komárom-Esztergom megye közgyűlése is határozatban tiltakozott, mivel a határon átnyúló környezeti hatású hulladékfeldolgozóról nem tájékoztatták a Duna menti településeket.

A Parameter.sk cikke szerint a szlovák környezetvédelmi minisztériumban Tomáš Ferenčák, a tárca szóvivője elmondta, "az egész projekt elbírálásának a legelső fázisában járunk, és ez a folyamat még hosszú hónapokat vesz igénybe". Hozzátette, a véleményezés szakaszában mindenki kifejtheti álláspontját, még a határ túlsó oldalán lakó esztergomiak is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, kedden a magyarországi szaktárca is csatlakozott a véleményezés folyamatához, hivatalos formában elküldték a tárca álláspontját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!