Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Matolcsy: Ez egy nagyon súlyos árnyék, nagyon sötét árnyék, mélyszürke árnyék

2017.02.22. 18:56

Általában a jegybankelnökök szerepükből fakadóan száraz, kimért, karót nyelt emberek, egyetlen óvatlan mondattal is árfolyamot tudnak mozgatni, a befektetők árgus szemekkel lesik minden szavukat, vigyáznak is, hogy ne beszéljenek összevissza. A magyar jegybankelnököt, Matolcsy Györgyöt azonban átlagossággal biztosan nem lehet megvádolni, az MNB elnökeként is szívesen és sokat beszél, előszeretettel egyensúlyozva a valóság, az irodalom és a képzelet határán.

Elég csak egykori kabinetfőnökének, Wiedermann Helgának a kulisszák mögül írt könyvét elolvasni, amelyből egyebek mellett például kiderül, Matolcsy György Frei Tamás: A bankár című regényét abban a hitben olvasta el egy éjszaka alatt, és jelölte meg ceruzával a könyvben az egyes részleteket, hogy egy valódi, Magyarország elleni támadás pontos menetrendjét olvassa. Majd a könyvből hatoldalas kivonatot készített, amit elküldött Orbán Viktornak, hogy figyelmeztesse a veszélyre.

D  YT20120627003
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Akkor az ország elleni támadást szerencsére sikerült elhárítani, a veszélyek azonban éppenséggel nem múltak el: szerdai parlamenti beszámolójában újabb nagyszabású ármányról számolt be, ami néhány éve történt, már jegybankelnök korában.

Történetében beszél négy városban, négy órán át tartó bankpánikról, titkosszolgálatokról, kormánybuktatásról, katonai forgatókönyvről – megkerestük az MNB-t, hogy segítsenek tisztázni a dolgot, mert Matolcsy beszámolója egyelőre inkább egy izgalmas trailernek tűnik, mint követhető sztorinak.

Persze ha sikerül bármit is megtudnunk arról, hogy a jegybankelnök pontosan mire gondolt beszédében, szólunk, illetve ha olvasóink tudnak valamit, azt is örömmel vesszük. És ezen a ponton át is adnám a szót Magyarország jegybankelnökének, jöjjön a szerdai beszéd vonatkozó része vágatlanul:

"Azt gondolom, hogy itt érdemes megállni egy polgári szóra. Volt ugyanis a 2015. évnek egy árnyéka, még rögtön az elején, az első négy hónapban. Ez az árnyék már látható volt 2014 augusztusától. 2015-ben brókerbotrányoktól volt hangos Magyarország. Először a Buda-Cash nevű csalárd cég, majd egy Hungária nevű csalárd biztosító, majd egy Quaestor nevű, még csalárdabb brókercég dőlt be; dőlt be, mert a jegybank új vizsgálati módszerével megtalálta azokat a 10-15 éve felhalmozott trükköket amelyek révén sok száz milliárdot vettek el az emberektől.

Azonban - és ez az árnyék, hiszen ez egy örömhír, ez jó hír, ennek Magyarország minden polgára örül - megtisztítottuk a magyar pénzügyi rendszert a rablólovagoktól, a csalárdan rablásból élő brókercégektől és pénzügyi intézményektől. Az árnyék onnan van, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy a Magyar Nemzeti Banknak ez a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik. Ez egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységébe illeszkedik, amely 2014 őszén indult el.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Azt kell mondanom, hogy természetesen a Magyar Nemzeti Bank megtalálta volna a csalárdan működő brókercégeket, hiszen Windisch alelnök úr és csapata határozottan és kreatívan, új módszertannal ott volt a cégeknél. De nem mindegy, hogy mikor találtuk meg ezeket a csalárdan működő brókercégeket. 10-15 év lopássorozatát nem mindegy, hogy január-február-márciusban találtuk meg, vagy esetleg májusban. Miért találtuk meg január-február-márciusban?

Mert valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna fölhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára. Ez a bankpánik be is következett. Négy városban négy órát tartott. Mondanánk, hogy nem sok. De igenis sokkszerű volt az - még egyszer -, hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, föl akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt.

Ez egy nagyon súlyos árnyék, nagyon sötét árnyék, mélyszürke árnyék, nincs is árnyalata, csak egy árnyalata van: a sötét. Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azonban a Magyar Nemzeti Bank mandátumához híven az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormányzati gazdaságpolitika támogatását figyelembe véve úgy működött, hogy ez ne következhessen be. Időben lelepleztük a brókercégeket. Tizenöt hónappal a jegybank és a felügyelet integrálása után 10-15 éves csalássorozatot lepleztünk le.

A jegybank nem felelős, hanem a jegybank leplezte le a csalásokat. Még egyszer: azért január-február-márciusban, mert segítettek a jegybanknak, hogy még időben, áprilisban lehessen bankpánik Magyarországon. De nem volt; négy órát volt, mert a magyar emberek, a magyar polgárok - köszönet ezért amagyar családoknak - józanok maradtak, a jegybank és a kormány szövetsége pedig működött."