Az amerikai nagykövetség reagált Matolcsy érthetetlen beszédére

2017.02.22. 21:28 Módosítva: 2017.02.22. 21:37

Matolcsy György szerdai parlamenti beszámolójára nehéz igazán kifejező szavakat találni. A jegybankelnök hosszan beszélt egy nagyszabású pénzügyi ármányról, ami néhány éve történt, már jegybankelnök korában és a célja a második Orbán-kormány megdöntése volt, méghozzá valahogy a magyar brókercégek felhasználásával. Történetében beszélt egy négy városban, négy órán át tartó bankpánikról, titkosszolgálatokról, katonai forgatókönyvről és persze arról, hogy végül ő megmentette az országot. Érdemes az egész beszédet elolvasni.

D  US20160915007
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A beszámoló elég kusza és szövevényes, az Index meg is kereste a Magyar Nemzeti Bankot, hogy segítsenek tisztázni a dolgokat, mert inkább tűnik egy izgalmas film ajánlójának, mint egy jól követhető sztorinak, amiben könnyű beazonosítani, hogy kik támadják az országot. Azonban volt benne egy mondat, egy utalás, ami homályos ugyan, de azért meg lehet fejteni, méghozzá ez:

"Ez [a bankpánik] egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységébe illeszkedik, amely 2014 őszén indult el."

Mint ismert, 2014 őszén indult el az amerikai kitiltási botrány, amikor korrupciós ügyek miatt több magasrangú állami tisztségviselőt, például az akkori NAV-elnököt, Vida Ildikót, kitiltottak az Egyesült Államokból. Nem nehéz arra gondolni, hogy

Matolcsy szerint végső soron az Egyesült Államok volt az a NATO-szövetséges, aki megtámadta az országot.

A Népszava meg is kereste az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy mit szólnak Matolcsy beszédéhez.

Az amerikaiak határozottan visszautasították a jegybankelnök kijelentését. A követségi sajtóattasé szerint a kijelentések "egyszerűen hiteltelenek".

„Magyarország és az Egyesült Államok partnerek és NATO-szövetségesek. Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna"

– válaszolta a lapnak Richard Damstra, a nagykövetség szóvivője.