Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meghalt a huszadik század egyik legnagyobb közgazdásza

2017.02.22. 10:51

Kedden 95 éves korában, otthonában elhunyt Kenneth Arrow, Nobel-díjas közgazdász. A tudós a tudományterület számos ágában maradandót alkotott, a legismertebb nevéhez fűződő fogalom az Arrow-féle lehetetlenségi tétel. A Nobel-díjat 51 évesen ítélték oda neki úttörő hozzájárulásáért az általános gazdasági egyensúly- és jólételmélethez. Azóta sem kapott senki ilyen fiatalon közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Arrow 2013-ban interjút adott az Indexnek, amit itt olvashat el

A romániai Jászvásárról (Iași) származó Arrow a New York-i City College-ban szerzett matematikából BA fokozatot, majd 1941-ben a Columbián MA-t, ahol a háború miatt tíz évvel később közgazdasági doktori fokozatot is. Nem túlzás azt mondani, hogy a modern közgazdaságtan egyik legnagyobb alakja volt, szinte bármihez nyúlt, ott egész kutatási irányt indított el.

Eleinte a közösségi döntésekkel foglalkozott, innen származik az Arrow-féle lehetetlenségi tétel, ami tágabb értelemben az igazságosnak tekinthető szavazási mechanizmusok lehetetlenségét mondja ki. Utána nagyon frappáns matematikával alapozta meg a gyerekcipőben járó jóléti közgazdaságtan, majd az általános egyensúlyelmélet alaptételeit. Nemcsak cikkeket írt, hanem megpróbálta összegyűjteni a terület addigi összes eredményét.

Tulajdonképpen ő alapozta meg a bizonytalanság melletti döntések általános egyensúlyelméletét, ami végső soron minden modern tőkepiaci elemzés kiindulópontja. Emellett az információs aszimmetriát is vizsgálta az egészséggazdaság-tan kapcsán megalapozva az egész területet, és az intézményi közgazdaságtanban is maradandót alkotott.

Paul A. Samuelson (szintén Nobel-díjas) közgazdász szerint Arrow a 20. századi közgazdaságtan legfontosabb elméleti szakembere volt, akinek munkássága biztosítási piacot, a részvénypiacot és az egészségügyet is átformálta.