100 tonna illegális takarmányt találtak

2017.02.23. 09:04

Több mint 100 tonna jelöletlen, részben illegális takarmányt foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derül ki a szervezet közleményéből.

A Nébih munkatársai két helyen vizsgálódtak: az első helyszínen az ügyfél garázsában összesen csaknem 12 tonna, nem nyomon követhető takarmánykeveréket és alapanyagot találtak az ellenőrök. Az érintett úgy nyilatkozott, hogy mintegy 30 sportgalamb tartó, valamint saját 150 postagalambja számára készített takarmánykeveréket. A Nébih lefoglalta a termékeket és kivonta őket a forgalomból.

100 tonna illegális takarmányt találtak

A második helyszínen próbavásárlás során takarmánykeveréket és állatgyógyszert vásároltak az ellenőrök. Ebben az üzletben sem volt minden rendben: a felhasznált alapanyagok jelöletlenek voltak, a késztermékek tételazonosító jelöléssel nem rendelkeztek, a próbavásárláson vett állatgyógyszernek a hazai forgalomba hozatalhoz szükséges engedélye nem volt, és úgy általában sem volt állatgyógyszer forgalmazására jogosító engedélye a cégnek, sőt még higiénia hiányosságok is voltak az üzletben.

A feltárt hibák miatt a Nébih összesen mintegy 83 tonna alapanyag és 12 tonna késztermék, továbbá 5 doboz antibiotikum tartalmú állatgyógyszer forgalomból történő kivonását rendelte el.