Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Az EU sem tud a vacak multikaja ellen tenni

2017.02.23. 07:51

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos, Vytenis Andriukaiti a Magyar Időknek azt mondta, nem lehet uniós szinten jogi eszközökkel fellépni az ellen, hogy a cégek a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra.

Andriukaiti azt mondta a lapnak, arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, attól függetlenül, hogy melyik országban élnek, és akár fogyasztói szervezeteken keresztül adjanak hangot véleményüknek.

A biztos elmondta, hogy egy cég tényleg dönthet úgy, hogy eltérő összetevőket használ országonként, viszont az erre vonatkozó szabály alapján a pontos összetevőkről tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a lapnak azt mondta, hogy tisztában van vele, hogy jogi alapon nem lehet fellépni a nagyvállalatokkal szemben, ezért Szlovákiával együtt Magyarország azt várja az Európai Bizottságtól, hogy találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben lehessen megvásárolni minden EU-tagállamban.

Az államtitkár szerint a téma az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő ülésén is előtérbe kerülhet, Szlovákiával közösen kezdeményezik majd az ügy napirendre tűzését. A témáról itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?