Az EU sem tud a vacak multikaja ellen tenni

2017.02.23. 07:51

Az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos, Vytenis Andriukaiti a Magyar Időknek azt mondta, nem lehet uniós szinten jogi eszközökkel fellépni az ellen, hogy a cégek a különböző piacokra szánt termékeiket a nemzeti ízlésnek, preferenciának vagy vásárlóerőnek megfelelően dobják piacra.

Andriukaiti azt mondta a lapnak, arra bátorítja a fogyasztókat, hogy követeljék meg a gyártóktól az azonos minőséget, attól függetlenül, hogy melyik országban élnek, és akár fogyasztói szervezeteken keresztül adjanak hangot véleményüknek.

A biztos elmondta, hogy egy cég tényleg dönthet úgy, hogy eltérő összetevőket használ országonként, viszont az erre vonatkozó szabály alapján a pontos összetevőkről tájékoztatni kell a fogyasztókat.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a lapnak azt mondta, hogy tisztában van vele, hogy jogi alapon nem lehet fellépni a nagyvállalatokkal szemben, ezért Szlovákiával együtt Magyarország azt várja az Európai Bizottságtól, hogy találjon jogi megoldást arra, hogy a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben lehessen megvásárolni minden EU-tagállamban.

Az államtitkár szerint a téma az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő ülésén is előtérbe kerülhet, Szlovákiával közösen kezdeményezik majd az ügy napirendre tűzését. A témáról itt írtunk részletesebben.