Kiderülhet, kamuzott-e Matolcsy az amerikai puccskísérletről

2017.02.23. 16:33

Molnár Zsolt és Szél Bernadett, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke és LMP-s tagja is tájékoztatást vár Matolcsy György jegybankelnöktől a soron következő bizottsági ülésen. Itt végre kiderülhetne, tényleg ordas kamu-e Matolcsy ordas kamunak tűnő tegnapi állítása arról, hogy az Egyesült Államok bankpánikot akart előidézni és meg akarta buktatni az Orbán-kormányt.

Matolcsy a szerdai parlamenti meghallgatásán arról beszélt, hogy valakik 2015 áprilisában a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek egy NATO-szövetséges ország budapesti követségének segítségével, később pedig konkretizálta, hogy az Egyesült Államokra gondol. Az amerikai nagykövetség visszautasította Matolcsy elképesztő vádját, amit vágatlanul itt lehet elolvasni.

Szél Bernadett szerint „amennyiben Matolcsy György komolyan gondolta tegnapi állításait, hibázott és mulasztást követett el azzal, hogy az ügyről nem tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát″. Hozzá hasonlóan az MSZP-s Molnár Zsolt is tájékoztatást vár Matolcsytól a március 1-i ülésen.

Eközben az MSZP volt elnöke, Mesterházy Attila Lázár Jánoshoz intézett kérdéseket még a csütörtöki kormányinfó előtt, ugyanis ő az Információs Hivatalt felügyelő miniszter. Mesterházy arra kíváncsi, ha igaz Matolcsy állítása, akkor mit tett a kormány a "NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységének kivédésére".

Mesterházy emellett vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön, Matolcsy György "ismét blődségeket beszélt, vagy valóban volt befolyásolási szándék".