Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túl lojális a munkáltatóhoz, ezért kevesebbet keres az Y-generáció

2017.02.23. 10:40 Módosítva: 2017-02-23 11:55:57

Kevésbé jellemző, hogy munkahelyet váltanak, és kevesebbet is keresnek az Y-generáció (1980-tól az ezredfordulóig születettek) tagjai, a két dolog között pedig összefüggés lehet –  írja a Bloomberg egy új kutatás alapján. 

Hiába gondolná az ember ösztönösen azt, hogy a fiatalokra jellemzőbb az állások közti ugrálás, a Resolution Foundation eredményei épp az ellenkezőjét támasztják alá: az Y-generáció már dolgozó tagjai fontosnak tartják a munkahelybiztonságot. Számok szintjén ez annyit tesz, hogy 25-ből csak egy ember vált munkahelyet harmincéves kora előtt, ez pedig feleakkora gyakoriság, mint ami az előző generációt jellemzi. És ez bizony sokba kerül a fiataloknak, mivel elesnek a korábban születettek által még sűrűbben élvezett két számjegyű bérnövekedéstől, amit egy váltás jelenthet.

A Resolution vezető elemzője szerint a munkáltatók egyre kevésbé hajlamosak pénzben honorálni a hűséget, a váltás viszont egy húszas évei közepénél járó munkavállalónak átlag 15 százalékos emeléssel jár, vagyis a munkahelyek közti ugrálás pénzügyileg egyértelműen kifizetődőbb (lenne). 

Az egyes generációk fizetése életkorok szerint. forrás: Resolution Foundation
Az egyes generációk fizetése életkorok szerint. forrás: Resolution Foundation

Végeredményben az jött ki, hogy a mostani fiatal dolgozók Angliában lényegesen rosszabbul keresnek vásárlóerő-paritáson számolva, mint az 1971–80-ig született generáció: harmincéves korukig összesítve 15 600 dollárral, több mint 4,5 millió forinttal járnak rosszabbul, mint az előző évtized szülöttei.