Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendszerváltás óta nem volt ekkora visszaesés a beruházásokban

2017.02.28. 10:09

Tavaly az év utolsó negyedévében 24 százalékkal estek vissza a beruházások, és éves szinten is 20 százalékos volt a csökkenést, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal csökkentek a beruházások. A nagyon gyenge év végi adat oka az, hogy 2015. végén a kormány sokat költött a költségvetésből, ami megnövelte a bázist, az éves visszaesés pedig nagyrészt az EU-s pénzek visszaesésének tudható be. 

forrás: KSH
forrás: KSH

Bár a nemzetgazdasági ágak többségében csökkent a beruházások volumene, de az uniós források által kevésbé érintett területeken növekedés mutatkozott, így a feldolgozóiparban 7,0, a kereskedelem, gépjárműjavításban 10 százalékkal bővültek a beruházások éves szinten. További részletek a KSH oldalán.