Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Koncertfilmet forgat a költségvetési tartalékból a kormány

2017.02.28. 15:00

Hiába nincs már 60. évfordulója az 1956-os eseményeknek, tovább dübörögnek az 56-os megemlékezési események, persze a magyar állam pénzéből. A múlt pénteki Magyar Közlönyben például az jelent meg, hogy 

a 2017-es költségvetési tartalékból 227 millió forintot költ majd az állam egy koncertfilmre az 56-os emlékév részeként. 

A Magyar Közlönyből csak az derül ki, hogy a kormány, azon belül is a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda azt szeretné, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévéhez kapcsolódóan megvalósuló berlini, londoni és párizsi kulturális-művészeti rendezvényről koncertfilm készüljön.

A Napi.hu hétfőn arról írt, hogy pont ezekben a városokban lép majd föl tavasszal Mándoki László zenekara, a Man Doki Soulmates a zenekar „Wings of Freedom” turnéja részeként, így nem kizárható, hogy ezekről a koncertekről készül majd film 227 millióért. Nem ez lenne az első alkalom, hogy Mándoki az állam pénzén koncertezik, 2015-ben a Várkert Bazárban adott ingyenes koncertet a Man Doki Soulmates.

Megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy tényleg Mándoki zenekarára költ-e az állam 227 milliót, amire sem megerősítést, sem cáfolatot nem kaptunk. A válaszban mindössze annyi szerepelt, hogy az 56-os emlékév keretében eddig is voltak koncertek külföldi nagyvárosokban, a koncertfilmet pedig az állami tulajdonú Antenna Hungária készíti, hogy „az 1956-os forradalom és szabadságharc szellemiségét az újkori Magyarország történelmén átívelően bemutató kulturális rendezvények megörökítésre, majd itthon és külföldön bemutatásra kerülhessenek, ezáltal is felhívva Európa és a világ közvéleménynek figyelmét a magyar nép történelmi szerepének fontosságára”.

Az 56-os emlékévre tavaly nagyjából 15 milliárd forintot költött el a kormány, leginkább a Schmidt Mária vezette 1956-os Emlékbizottságon keresztül.