Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Űrközpontot és üveghidat is épít a kormány

2017.02.28. 12:08

Olimpia már biztosan nem lesz, ám ez nem gátolja a kormányt abban, hogy ne kezdjen nagyívű beruházásokba. Például egy nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor lefújta volna az olimpiai pályázatot, a Magyar Közlönyben megjelent: Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként

a kevesebb mint 2000 fős Gyulaházára 3 milliárd forintból építenek „space-központot”.

Gyulaháza nem akármilyen hely: itt született az ez idáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Éppen ezért már eddig is ez volt a legkozmikusabb magyar község nemcsak Nyíregyházától keletre, hanem az egész országban: van itt már Gagarin-szobor és űrkiállítás is. 

A helyi önkormányzat – ahogy azt a polgármester, Bardi Béla a Szon.hu-nak elmondta – eredetileg csak egy kiállítóteremre pályázott, hogy a faluba kerülhessen a bezárt Közlekedési Múzeum űrrepülés-történeti kiállítása és a repüléstörténeti anyag egy része. Ebből lett aztán a space-központ, bár hogy ez pontosan mit takar, az a Magyar Közlönyből nem derül ki, és Gyulaháza vezetője sem árult el részleteket. 

Ugyanennek a turisztikai fejlesztésnek a részeként 

2,5 milliárd forintos üveghíd épül Sátoraljaújhelyen.

Az már 2015 nyarán felmerült, hogy az önkormányzat függőhidat építene a Szárhegy és a Várhegy közé, arról viszont, hogy mindez üvegből legyen, korábban nem volt szó. A Vastagbőr blog szerint ráadásul az építmény a világ leghosszabb üveghídja lenne, ugyanis 700 méteres hosszával 270 métert verne az eddig csúcstartó kínai függőhídra. 

hid
Fotó: Zemplén TV / Hegyalja.info

A kormány arról is döntött, hogy kétmilliárdból felújítja a tokaji Rákóczi-várat, Makovecz-pavilont épít Tokajban, Kisvárdán – azaz Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában – pedig fürdőt újít fel 2,3 milliárdból. Mindezt hazai forrásból.