Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga szerint is volt fordulat, csak pont Matolcsy után

2017.02.28. 11:11

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MKIK rendezvényén tartott beszédében rögtön kicsit odaszúrt az előtte felszólaló Matolcsynak. Arról beszélt, hogy tényleg voltak fontos fordulatok a magyar gazdaságpolitikában, főleg 2013-tól. (Ő 2013-ban lett újra gazdasági miniszter, pont Matolcsy után.) Külön odabökött egy quaestorosat, kiemelve, hogy 2013-ban épp a Győr (Tarsoly csapata) nyerte a futballbajnokságot, milyen érdekes, mennyit változik a világ. A közönség nevetett, Matolcsy a szája szélét kezdte el harapdálni.

Varga Mihály és Orbán Viktor a MKIK rendezvényén
Varga Mihály és Orbán Viktor a MKIK rendezvényén
Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga három szakaszra bontotta gazdaságpolitikai elképzeléseit. Szerinte először a költségvetési hiányt kellett lefaragni, aztán a második szakaszban is csak a rövid távú eredményekre fókuszáltak, na de most jönnek majd a hosszú távú céljaink érdekében megteendő lépések. Egyébként a második, rövid távú lépéseink közé olyanok tartoztak, mint az iparstratégiánk vagy a NAV átalakítása. 

Még tovább alakítgatnák a szakképzést, például Németországban a képzési jegyzék 380 szakmát tartalmaz, nálunk 800-at. A potenciális növekedésünk az EU szerint Csehországéhoz hasonló, mondjuk ez a felzárkózáshoz kevés lesz, de majd javul. Ezért Varga azt tervezi, hogy 2020-ig a vásárlóerő-paritáson mért, egy főre jutó GDP-ben nem lesz további leszakadás, kicsit közelebb léphetünk majd Ausztriához és Csehországhoz.