Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Vesztegetéssel vádolják a Samsung-vezért

2017.02.28. 11:16

Vesztegetéssel, sikkasztással, hamis tanúzással, és adócsalással vádolja a dél-koreai bíróság Li Dzsejongát, a Samsung alelnökét - írja a Business Insider. Li Dzsejongát február elején tartóztatták le.

Az alelnök mellett négy felső vezetőt vádol a bíróság hasonlókkal (a hamis tanúzás kivételével). Ahogy arról már korábban írtunk, a Samsung nagy adományokat adott a korrupciós botrányba keveredett elnök bizalmasának, Csve Szunsilnak és alapítványainak, aki a vádak szerint aztán a pénz egy részét tovább csorgatta az államfőnek.

Az ügyészség szerint a cég azt várta a támogatásért cserébe a kormány támogatását várta, hogy a Samsung építőipari vállalata felvásárolhassa vetélytársát, a Cheil Industries nevű céget. A Samsung elismerte, hogy adott 20 milliárd won (5 milliárd forint) összegű adományt a kérdéses alapítványoknak, sőt, Csve Szunsil lányának egy lovat is vettek, de a cég vezetése tagadja, hogy ezért bármit vártak volna cserébe. A vád szerint összesen nagyjából 40 milliárd won kenőpénzről van szó.

Li Dzsejonga a Samsung konglomerátum elnökének, Li Kunhinak a fia, aki apja 2014-es szívrohama óta a vállalatbirodalom de facto vezetője, akiről mindenki azt gondolja, hogy megörökli majd apjától az elnöki címet. 

Pak Gunhje elnököt tavaly decemberben váltották le a posztjáról, miután óriási tüntetéseken követelték a korrupciós ügyekbe keveredett politikus lemondását. A botrányról itt és itt olvashat részletesebben.