Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vesztegetéssel vádolják a Samsung-vezért

2017.02.28. 11:16

Vesztegetéssel, sikkasztással, hamis tanúzással, és adócsalással vádolja a dél-koreai bíróság Li Dzsejongát, a Samsung alelnökét - írja a Business Insider. Li Dzsejongát február elején tartóztatták le.

Az alelnök mellett négy felső vezetőt vádol a bíróság hasonlókkal (a hamis tanúzás kivételével). Ahogy arról már korábban írtunk, a Samsung nagy adományokat adott a korrupciós botrányba keveredett elnök bizalmasának, Csve Szunsilnak és alapítványainak, aki a vádak szerint aztán a pénz egy részét tovább csorgatta az államfőnek.

Az ügyészség szerint a cég azt várta a támogatásért cserébe a kormány támogatását várta, hogy a Samsung építőipari vállalata felvásárolhassa vetélytársát, a Cheil Industries nevű céget. A Samsung elismerte, hogy adott 20 milliárd won (5 milliárd forint) összegű adományt a kérdéses alapítványoknak, sőt, Csve Szunsil lányának egy lovat is vettek, de a cég vezetése tagadja, hogy ezért bármit vártak volna cserébe. A vád szerint összesen nagyjából 40 milliárd won kenőpénzről van szó.

Li Dzsejonga a Samsung konglomerátum elnökének, Li Kunhinak a fia, aki apja 2014-es szívrohama óta a vállalatbirodalom de facto vezetője, akiről mindenki azt gondolja, hogy megörökli majd apjától az elnöki címet. 

Pak Gunhje elnököt tavaly decemberben váltották le a posztjáról, miután óriási tüntetéseken követelték a korrupciós ügyekbe keveredett politikus lemondását. A botrányról itt és itt olvashat részletesebben.