Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Egérszaros disznósajt, szennyvízzel füstölt kolbász a menü a peresztegi horrorhentesnél

2017.03.01. 11:45

Hátborzongatóan undorító, az emberi fogyasztás kiszolgálására teljesen alkalmatlan húsboltot kapcsoltak le a  Győr-Moson-Sopron megyei Peresztegen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

A Nébih közleménye szerint a Pál-Húsbolt és Feldolgozó Kft. bűnlajstroma egészen elképesztő, többek között ezeket találták a cég telephelyén:

  • az egység egész területén nem volt folyó meleg víz, hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei;
  • az épületen kívül, a szabadban is végeztek résztevékenységeket, az ellenőrzés időpontjában például sertésfejet főztek, de a zsírsütéshez használt üstöt is kint helyezték el;
  • a ládamosó helyiségben dugulás volt, a szennyvíz a kolbászt érlelésére használt terembe folyt;
  • a pácolós hűtőkamrában az ajtókeret levált, a padozat sérült, nem résmentes, az ott tárolt élelmiszeren egérrágás nyomait, egérürüléket találtak az ellenőrök;
  • az előállítás során keletkezett selejtet, valamint a kereskedelmi egységekből származó visszárut elkülönítés és jelölés nélkül, egyéb felhasználásra szánt élelmiszerekkel együtt tárolták;
  • a dolgozók egészségügyi alkalmassága 2015-ben lejárt, érvényes egészségügyi nyilatkozattal egyikük sem rendelkezett;
  • gyártmánylapot 12 termékről tudtak bemutatni, holott az árlista szerint a boltban 50 termékféleséget készítettek;
  • napi nyilvántartást nem vezettek, nyomon követési rendszert nem működtettek.

A Nébih emiatt zárolta az egység fagyasztókamráját. Ennek tételes átvizsgálását követően, a két ellenőrzés alkalmával végül összesen 120 tétel, több mint 9,5 tonna élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el. Emellett a bolt termékeit visszahívták a Győr-Moson-Sopron megyei hentesektől. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.