Ingyen átadnák az állami pénzen felújított Tisza-kastélyt a reformátusoknak

2017.03.01. 14:13

Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, amiben átadná az állami pénzen felújított geszti Tisza-kastély tulajdonjogát a Magyarországi Református Egyháznak. 

A javaslat indoklása szerint a kastélyt az egyház „történelmi hagyományainak, a nemzet erkölcsi és szellemi felemelése érdekében tett, hitéből fakadó erőfeszítéseinek, a nemzet identitásának és kultúrájának megőrzése és fejlesztése érdekében tett szolgálatainak elismerése érdekében” adnák át a reformátusoknak.

Lázár emellett azt írja, hogy az ingatlan átadásának célja az egyház oktatási, kulturális és hitéleti feladatainak hatékonyabb ellátása lenne. Ehhez ugyanakkor kétharmados többség kell, tehát a kormányoldal önmagában nem tudná átadni a kastélyt.

A Békés megyei Geszten lévő, a 18. század második felében épített kastélyra 800 milliót fordított a kormány az utóbbi években a nemzeti kastélyprogram keretében. Az épületegyüttes a Tisza család, így Tisza Kálmán és Tisza István miniszterelnökök otthona volt. Utóbbi egyébként a református hitéletben is fontos szerepet játszott, egy ideig a dunántúli református egyházkerület főgondnoka volt.