Nagyon fogynak az új autók

2017.03.01. 13:29

Februárban az egy évvel korábbinál 20,7 százalékkal több, 8000 új személygépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerdán az MTI-vel.

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és 2017-ben meghaladhatja a százezret az eladások száma.

Az adatok alapján folytatódik a magánvásárlók visszatérése a piacra, de azért a magánemberek jellemzően még mindig inkább használtat vesznek, és az új kocsik döntő többségét cégek vásárolják. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magánvásárlásnak tekinthető. 

A személyautókkal szemben viszont a haszonjárművek, buszok és motorok piacán elég nagy pangás van. 

  • A kis haszonjárművekből 14,3 százalékkal kevesebb kelt el, mint egy éve.
  • Autóbuszokból a múlt hónapban 39 kelt el, ami 40 százalékkal kevesebb a tavaly februárinál.
  • Minimális visszaesés volt a nagy haszonjárműveknél, 414-et adtak el, ami 3,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.
  • A motorkerékpár-piac továbbra is gyenge 67 eladott darabbal, az értékesítést fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. 

Az egyesület ebben az évben összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.