Svájc és a skandináv országok elszipkázzák a tehetségeket

2017.03.01. 17:02

Szerdán publikálta Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Indexét (GTCI) a franciaországi székhelyű Insead üzleti iskola. Magyarország a 41. helyen végzett a világranglistán. 

Az idei negyedik GTCI-jelentés annak alapján hasonlította össze az országokat, hogy azok milyen hatékonyan gondozzák, vonzzák és tartják meg a tehetségeket, a döntéshozóik milyen stratégiákat alakítanak ki a versenyképesség növelésére. A 2017-es jelentés főként a technológiai változások hatását vizsgálta a tehetség szerinti versenyképességre. A kormány és az üzleti szféra egymással együttműködve tud olyan oktatási rendszereket és munkaerőpiaci szabályozókat kidolgozni, amelyek megfelelnek az új működésmódoknak, vagyis amelyekkel végső soron jó helyezést lehetett elérni a rangsorban. A legjobb tíz ország eszerint:

  1. Svájc
  2. Szingapúr
  3. Egyesült Királyság
  4. USA
  5. Svédország
  6. Ausztrália
  7. Luxemburg
  8. Dánia
  9. Finnország
  10. Norvégia

A lista elején négy északi ország is található, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ezekben az oktatás fejlett és jól kiszolgálja a gazdaság igényeit, valamint jól működő foglalkoztatáspolitika, az üzleti és a politikai szereplők hatékony együttműködése jellemző.

A felmérésben résztvevő 181 ország közül Magyarország a 41. helyen végzett, ami visszalépés a tavalyi eredményhez képest. Hazánk még mindig viszonylag jól szerepelt a "szakmai és technikai készségek" dimenzióban, de lemaradt a "tehetségek vonzása" és a "tehetségek számának növelése" dimenziókban, így kihívás lesz a jövőben a tehetségek megtartása és megtalálása. 

A GTCI nem csak országokat, de városokat is rangsorolt, mivel gyakran egy-egy városrégió külön gazdasági egységként is kezelhető súlya alapján, és a városok a tehetségekért folytatott globális verseny legfontosabb szereplői. A friss városrangsor némileg más képet fest, mint az országoké:  

  1. Koppenhága
  2. Zürich
  3. Helsinki
  4. San Francisco
  5. Göteborg
  6. Madrid
  7. Párizs
  8. Los Angeles
  9. Eindhoven
  10. Dublin