Stefánia
0 °C
3 °C

Leleplező drónfelvételek a Burger Kingről: erdőirtással készül a hamburger

2017.03.02. 16:44

A Migthy Earth nevű környezetvédő csoport drónokat küldött a dél-amerikai földek fölé, ahonnan a Burger King szóját vásárol, és kiderült: a farmerek esőerdőt irtanak a szükséges termény előállításához - írja a Guardian.

Az érintett brazil és bolíviai területeken összesen mintegy 2,8 millió hektár erdő tűnt el csak tavaly, az élőhely pusztulása miatt számos őshonos állatfaj (jaguár, lajhár, óriás hangyász) populációja is veszélyben van. 

dji 0512-hr hsighqe
Fotó: Jim Wickens / Ecostorm

A csoport által gyűjtött bizonyítékok szisztematikus erdőirtást, fakivágást és égetést tártak fel a területen, ahol a farmerek a Bunge és a Cargill számára termesztenek szóját. Ezek a cégek a Burger King beszállítói, a hamburgeróriás a szendvicsekbe kerülő állatok etetésére használja a tőlük vásárolt takarmányt. A Mighty Earth szerint a konkurens Subway, McDonald's és KFC többet tesznek az erőirtás meggátolásáért.

Külön érdekes, hogy a  Burger King egy brazil tulajdonú befektetési alap, a 3G Capital tulajdonában van, ami így közvetve a saját országának természeti értékeit teszi tönkre.