Újra nekifutnak a silány kaja elleni uniós törvénynek a V4-ek

2017.03.02. 15:50

Az élelmiszerek "kettős minőségével" kapcsolatos helyzetre reagálva a V4-ek közösen fordulnak a Bizottsághoz, hogy egy új, uniós szintű fogyasztóvédelmi rendszer jöjjön létre - derült ki a csütörtöki kormányinfón, ahol Lázár János a V4-es csúcs eredményeit is ismertette.

A most zajló találkozón a részt vevő államok rögzítették, tiltakoznak az országok a nagy multicégek által megvalósított - egyébként vitatott tényű - élelmiszeripari diszkrimináció ellen. Lázár szerint a nagy cégek jelenleg élelmiszeripari szeméttel árasztják el Közép-Európát, ezért arra akarják kötelezni a kereskedőket, hogy folyamatosan adjanak tájékoztatást a vásárolt termékek minőségéről. A V4-ek vezetői azt akarják, hogy szülessen ez ellen európai jogszabály, legyen rá garancia, hogy a Tescóban, Lidl-ben, Aldiban ugyanolyan minőségű élelmiszer legyen kapható, mint Nyugat-Európában.

Korábban Robert Fico szlovák kormányfő részéről az a megoldási javaslat is felmerült, hogy a gyártók az érintett termékeiket más néven forgalmazzák Nyugaton és más néven Keleten. A probléma bár az utóbbi hetekben nagy vihart kavart, nem újkeletű, amikor néhány évvel ezelőtt először előkerült, a csehek és a szlovákok már kezdeményezték az unióban a jogszabályi szigorítást, vagyis hogy lépjen fel az unió törvényi erővel a különböző országok fogyasztóinak megkülönböztetésével szemben. De ez nem járt sikerrel, és az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos nemrég azt nyilatkozta, hogy nem is lehetséges ilyesmi. 

A téma mindenesetre jó keretet szolgáltat a V4-eknek a menetrend szerinti Brüsszellel szembeni önmeghatározáshoz, Lázár a kormányinfón ki is emelte, hogy "ez a téma fontos lesz az EU-val folytatott csatákban".