Válságba sodorja a könyvszakmát az Alexandra

DSZZS20050330006
2017.03.02. 16:20

Súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának, hogy az Alexandra-csoporthoz tartozó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forinttal tartozik a kiadóknak és a nyomdáknak, így áttételesen a szerzőknek is – írja az MTI Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnökének csütörtöki sajtótájékoztatója alapján. 

Az egyesülés azt kéri a kormányzattól, hogy az állam vásárolja fel a Könyvbazár Kft. kötelezettségeit, amit semmilyen európai uniós jogszabály nem tilt. Ezzel meg lehetne akadályozni egy könyvpiaci leárazási hullám elindulását, kiadók és munkahelyek megszűnését – jegyezte meg.

Az 56 Alexandra könyvesboltból 27 március 1-jén bezárt, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket átveszi-e valaki. Az MKKE elnöke elmondta, az sem tisztázott, hogyan kaphatják vissza 7 milliárd forint érékű készleteiket a kiadók. Az egyesülés a könyvszakma problémáinak megoldására hat pontból álló javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttatnak Orbán Viktor miniszterelnöknek – közölte Kocsis András Sándor.

A Matyi-könyvbirodalom válságának hátterével  ebben  és  ebben  a cikkünkben foglalkoztunk bővebben. 

(Borítókép: Alexandra könyváruház a Nyugati téren. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)