Hella
14 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

13
+1
4
+2
2
+2
1
+1
1
-2
FIDESZ-KDNP
63
13
52.77%
JOBBIK
21
1
6.34%
MSZP-PÁRBESZÉD
48
1
6.59%
DK
36
4
16.03%
LMP
28
0
2.16%
MOMENTUM
21
2
9.80%
MI HAZÁNK
63
0
3.29%
MKKP
6
0
2.60%
MUNKÁSPÁRT
5
0
0.42%

Részvétel

Magyarország: 43.37%, Mo: 43%,
Budapest: 52.51% Bp: 53%

Magyarország

Budapest

Európai parlament

Párt neve
2014
2019
EPP
221
179
S&D
191
150
ECR
70
58
ALDE&R
67
107
GUE/NGL
52
38
Zöldek/ESS
50
70
EFDD
48
56
ENF
52
58
NI
0
7
Egyéb képviselők
0
28

Mészáros előbújt az árnyékból: hivatalosan is övé a hírhedt tőzsdei cég

2017.03.03. 12:27

Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett az Opimus Group Nyrt.-ben – közölte péntek délután a cég. Szintén tulajdonos lett a cégben a Konzum Management Kft., amely az Opimus-részvények 14 százalékát vásárolta meg. Ez a cég annak a Konzum Nyrt.-nek a tulajdona, amelyben Mészárosnak múlt hét óta 20 százalékos tulajdona van. 

Az Opimus nevét akkor ismerte meg mindenki, amikor kiderült, hogy a tőzsdei cég tulajdonában lévő Opimus Press vásárolta meg a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt, amelyet ezután nagyon gyorsan elkezdett jobboldali vezetőkkel feltölteni. A pénteki bejelentéssel tehát már hivatalos, hogy 

Mészáros Lőrinc tulajdonában van Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata,

amelyik a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és egy rakás magazin mellett a legtöbb megyei napilapot is kiadja.

Bár az Opimus vezetése és Mészáros is tagadta, hogy köze lenne a céghez, a felcsúti polgármestert eddig is ott lehetett sejteni a cég hátterében. 

Mészáros és a Konzum Management mellett a harmadik nagy tulajdonos a Status Capital nevű cég, amely a részvények 8,38 százalékával bír. Ez a cég az Átlátszó.hu cikke szerint közvetve két Békés megyei agrárcég, az együtt több mint 5 ezer hektáron gazdálkodó Csabatáj Zrt. és a Hidasháti Zrt. tulajdona. Ez utóbbi cég egyike annak a „piszkos tizenkettő” állami gazdaságnak, amelyet furcsa körülmények között kormányzása legvégén privatizált az első Orbán-kormány 2002-ben, a céghez pedig a Világgazdaság tavaly januári cikke szerint pedig a céget a Buda-Cash brókercég igazgatósági tagjának, Pál Gyulának az érdekeltsége. 

A Status eddig is tulajdonos volt az Opimusban, igaz, eddig csak 7,11 százalékos részesedése volt. Ezen a cégen kívül tavaly év végén a Kajmán-szigetekre bejegyzett Caliati Holding Ltd. és a nigériai Tac Investment Ltd. volt tulajdonos. 

Azt már péntek reggel sejteni lehetett, hogy nagy bejelentésre készül a Konzum Nyrt. és az Opimus, a Budapesti Értéktőzsdén ugyanis tulajdonosi bejelentésre hivatkozva leállították mindkét cég részvényeinek kereskedését. 

A Konzum Nyrt. február végén jelentette be, hogy Mészáros Lőrinc 20 százalékos tulajdont vásárolt az amúgy Jászai Gellért vállalkozóhoz köthető cégben. A Konzum Nyrt. pénteki közleménye szerint 

Az akvizíciók első lépései annak a hosszú távra tervezett, stratégiai partneri együttműködésnek, melynek során Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

„A partnerség célja az érdekeltségükben lévő, azonos területeken működő társaságok közötti együttműködés erősítése, a vállalatok hatékonyságának növelése.” A közlemény szerint a partneri együttműködés következő lépéseként Mészáros és Jászai Gellért már a közeljövőben megkezdik a cégek szerkezetének átalakítását és egyszerűsítését, mivel ez megkönnyíti a társaságok terjeszkedési terveihez szükséges hazai- és nemzetközi tőke bevonását”.

Mészárosék ráadásul Magyarországon kívül is terjeszkednének. A Konzum közleménye azt írja:

Fontos céljuk ugyanis, hogy a jövőben nemcsak Magyarországon, hanem a Közép-Keleti Európai régióban is befektetési célpontokat keressenek.

A Konzum  a bejelentés előtt is kötődött Mészároshoz. Ez a cég vette meg például Leisztinger Tamástól a Hunguest Hotel szállodahálózatot, amelyhez aztán csatlakozott Mészáros egyik szállodája is. Arról, hogy ezek a cégek eddig hogyan kötődtek Mészároshoz, itt írtunk bővebben. 

Forgassa el mobilját a következő infografikához!

Update: A Budapesti Értéktőzsde pénteken 16 órakor visszaállította a Konzum és az Opimus részvényeinek kereskedését. Nem túl nagy meglepetésre mindkét cég árfolyama hamar emelkedésnek indult,  13 perccel a kereskedés beindulása után az Opimus részvényárfolyama 20, a Konzumé 3,45 százalékkal emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!