Mészáros előbújt az árnyékból: hivatalosan is övé a hírhedt tőzsdei cég

2017.03.03. 12:27

Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett az Opimus Group Nyrt.-ben – közölte péntek délután a cég. Szintén tulajdonos lett a cégben a Konzum Management Kft., amely az Opimus-részvények 14 százalékát vásárolta meg. Ez a cég annak a Konzum Nyrt.-nek a tulajdona, amelyben Mészárosnak múlt hét óta 20 százalékos tulajdona van. 

Az Opimus nevét akkor ismerte meg mindenki, amikor kiderült, hogy a tőzsdei cég tulajdonában lévő Opimus Press vásárolta meg a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt, amelyet ezután nagyon gyorsan elkezdett jobboldali vezetőkkel feltölteni. A pénteki bejelentéssel tehát már hivatalos, hogy 

Mészáros Lőrinc tulajdonában van Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata,

amelyik a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és egy rakás magazin mellett a legtöbb megyei napilapot is kiadja.

Bár az Opimus vezetése és Mészáros is tagadta, hogy köze lenne a céghez, a felcsúti polgármestert eddig is ott lehetett sejteni a cég hátterében. 

Mészáros és a Konzum Management mellett a harmadik nagy tulajdonos a Status Capital nevű cég, amely a részvények 8,38 százalékával bír. Ez a cég az Átlátszó.hu cikke szerint közvetve két Békés megyei agrárcég, az együtt több mint 5 ezer hektáron gazdálkodó Csabatáj Zrt. és a Hidasháti Zrt. tulajdona. Ez utóbbi cég egyike annak a „piszkos tizenkettő” állami gazdaságnak, amelyet furcsa körülmények között kormányzása legvégén privatizált az első Orbán-kormány 2002-ben, a céghez pedig a Világgazdaság tavaly januári cikke szerint pedig a céget a Buda-Cash brókercég igazgatósági tagjának, Pál Gyulának az érdekeltsége. 

A Status eddig is tulajdonos volt az Opimusban, igaz, eddig csak 7,11 százalékos részesedése volt. Ezen a cégen kívül tavaly év végén a Kajmán-szigetekre bejegyzett Caliati Holding Ltd. és a nigériai Tac Investment Ltd. volt tulajdonos. 

Azt már péntek reggel sejteni lehetett, hogy nagy bejelentésre készül a Konzum Nyrt. és az Opimus, a Budapesti Értéktőzsdén ugyanis tulajdonosi bejelentésre hivatkozva leállították mindkét cég részvényeinek kereskedését. 

A Konzum Nyrt. február végén jelentette be, hogy Mészáros Lőrinc 20 százalékos tulajdont vásárolt az amúgy Jászai Gellért vállalkozóhoz köthető cégben. A Konzum Nyrt. pénteki közleménye szerint 

Az akvizíciók első lépései annak a hosszú távra tervezett, stratégiai partneri együttműködésnek, melynek során Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén.

„A partnerség célja az érdekeltségükben lévő, azonos területeken működő társaságok közötti együttműködés erősítése, a vállalatok hatékonyságának növelése.” A közlemény szerint a partneri együttműködés következő lépéseként Mészáros és Jászai Gellért már a közeljövőben megkezdik a cégek szerkezetének átalakítását és egyszerűsítését, mivel ez megkönnyíti a társaságok terjeszkedési terveihez szükséges hazai- és nemzetközi tőke bevonását”.

Mészárosék ráadásul Magyarországon kívül is terjeszkednének. A Konzum közleménye azt írja:

Fontos céljuk ugyanis, hogy a jövőben nemcsak Magyarországon, hanem a Közép-Keleti Európai régióban is befektetési célpontokat keressenek.

A Konzum  a bejelentés előtt is kötődött Mészároshoz. Ez a cég vette meg például Leisztinger Tamástól a Hunguest Hotel szállodahálózatot, amelyhez aztán csatlakozott Mészáros egyik szállodája is. Arról, hogy ezek a cégek eddig hogyan kötődtek Mészároshoz, itt írtunk bővebben. 

Forgassa el mobilját a következő infografikához!

Update: A Budapesti Értéktőzsde pénteken 16 órakor visszaállította a Konzum és az Opimus részvényeinek kereskedését. Nem túl nagy meglepetésre mindkét cég árfolyama hamar emelkedésnek indult,  13 perccel a kereskedés beindulása után az Opimus részvényárfolyama 20, a Konzumé 3,45 százalékkal emelkedett.