Mészáros Lőrinc külföldön próbál szerencsét

2017.03.06. 08:01

Mészáros Lőrinc üzleti partnere interjút adott Mészáros Lőrinc egyik lapjának, a Világgazdaságnak, amiből kiderült, hogy a felcsúti polgármester régi-új cégeivel a nemzetközi piacon szeretne terjeszkedni, bár első lépésként egyelőre még Balatonalmádira koncentrálnak.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. vezetője azt mondta a lapnak, hogy

  • szoros és hosszú távra tervezett stratégiai partnerséget kötött Mészáros Lőrinccel;
  •  elsősorban a turizmus, az ipari, pénzügyi és tőkepiaci befektetések, az ingatlankezelés és a média terén akarnak együttműködni;
  • és ezekben a stratégiai iparágban további terjeszkedést és fejlesztéseket terveznek a jövőben.
  • Emellett pedig jelentős munkát fordítanak arra is, hogy a két holdingcégüket, a Konzum mellett az Opimus Nyrt.-t is nemzetközivé tegyék, a befektetői kör szempontjából is.

Azt Jászai nem részletezte, hogy pontosan milyen turisztikai, ipari, pénzügyi, ingatlan- és médiabefektetésekre készülnek, és ezekből mit terveznek külföldön. Ugyanakkor ha Mészáros Lőrinc valóban megindul a külpiacokra, akkor talán végre valahára sikerül életet lehelni Orbán Viktor félreértett rendszerébe, és nekünk is lehet majd nagy, államilag dotált exportvállalatunk, mint mondjuk Dél-Koreának a Samsung. Vagy nem.

Egyelőre mindenesetre Jászai egy belföldi, nem túl jelentős üzleti eredményt tudott csak felmutatni a Mészárossal való együttműködésből, a Balatonalmádiban lévő Bál Hotel and Resort megszerzéséről van szó.

Jászai szerint egyébként a két cég tulajdonosi viszonyai teljesen áttekinthetők, és jelen pillanatban is tárgyalnak pénzügyi és szakmai befektetőkkel. Azzal pedig nem foglalkozik, hogy Orbán Viktor Mészáros Lőrinc „barátja”, sőt az mondta:

Nem hiszem, hogy egy gazdasági racionalitáson alapuló döntést, amelyet természetesen befolyásolt az évtizedes baráti kapcsolatunk is Mészáros Lőrinccel, politikai felhangoknak kellene kísérniük.

Mészáros Lőrincről a napokban derült ki, hogy részesedést szerzett a Konzum Nyrt.-ben, illetve az Opimusban is, bár utóbbit már jó ideje pletykálták. A két cég tőzsdei árfolyama az utóbbi napokban elszaladt, miután mindenki tudja, hogy Mészáros Lőrinc cégeibe fektetni biztos profitot jelent, a felcsúti stróman ugyanis gyorsabban gazdagodik, mint a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg.