Bonifác
10 °C
17 °C

25 milliárd forintot spórolhatnak idén a katások és kivások

2017.03.08. 07:53

Az elmúlt három évben a kisvállalati adó (kiva) hatálya alá tartozó vállalkozások száma majdnem megduplázódott, a kisadózók tételes adóját (kata) fizetők száma pedig közel 120 ezerrel nőtt. A két adónem legutóbbi módosításai révén tízmilliárdokkal több maradhat az érintett vállalkozásoknál - írja a Világgazdaság szerdán a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján.

Az NGM február végi adatai szerint 13 ezer 345 társas vállalkozás tartozott a kiva hatálya alá, és a katát már 194 ezer 753 adózó választotta. Januártól több szabály is változott, így a katánál megduplázódott a bevételi határ, a kivánál csökkent az adókulcs, és duplájára nőtt a létszámhatár. A kedvezőbb feltételek miatt január eleje óta több százzal nőtt a kivások száma, a katások húszezerrel lettek többen, bár annak hatálya alól több ezer cég ki is esett az év végén.

Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a Világgazdaságnak elmondta: a kata esetében azzal kalkuláltak, hogy a módosítás közel 16 milliárd forintot hagy a 29-30 ezer átlépőnél, az újonnan áttérő kivás cégeknél pedig 8-10 milliárd maradhat. Tehát idén a katára és a kivára áttérő vállalkozások az átalakítások nyomán

összesen mintegy 24-26 milliárd forintot spórolhatnak.

A kata esetében az áttérők közel fele szja-s egyéni vállalkozó, 15 százalékuk eváról, a maradék pedig a társasági adófizetésről (tao) tért át. A kivát választók túlnyomó többsége előzőleg a tao hatálya alá tartozott - írta a lap.