A magyar női vezetőket becsülik meg a legkevésbé

2017.03.08. 07:14

Boldog nőnapot minden kedves nő, és persze férfi olvasónknak! Ünnepeljük a dolgozó nők tiszteletére kitalált nőnapot egy szomorú adattal arról, hogy Magyarországon mennyivel kevesebbre értékelik a nők munkáját, mint a férfiakét. Az Eurostat nőnapi közleménye szerint ugyanis

egy vezető beosztású magyar nő a kétharmadát sem keresi annak, mint egy ugyanolyan beosztású férfi. 

A menedzsernő fizetése Magyarországon egész pontosan 33,7 százalékkal volt alacsonyabb egy menedzserférfiénál 2014-ben, amikor utoljára mérte ezt az Eurostat. Ezzel pedig az egész Európai Unióban nálunk a legnagyobb a férfiak és nők fizetése közötti különbség. 

Ez pedig, úgy tűnik, nem függ össze más fejlettségi mutatókkal, vagy a nyugati liberális turpisságokkal, a férfi kollégáikhoz képest a legjobban ugyanis a román női vezetők keresnek a legjobban, ott csak 5 százalékkal értékelik kevesebbre ugyanazt a menedzseri munkát egy nőtől, mint egy férfitól.

Az EU egészében amúgy 23,4 százalékos a bérkülönbség a vezetői munkakörökben, az átlagot Németország, Nagy-Britannia és Ausztria is rontja, ahol a férfiak fizetésének kevesebb, mint háromnegyedét kapják a vezető beosztású nők.

Abban amúgy nem áll rosszul Magyarország, legalábbis uniós összehasonlításban, hogy mennyi a menedzser beosztású nők aránya: az ilyen pozíciók 41 százalékát töltötték be nők, ami jobb, mint a 35 százalékos EU-s átlag. Egyetlen európai ország van, ahol több nő van vezető beosztásban, mint férfi, Lettország 53 százalékkal. A lista vége felé pedig Belgium, Németország és Ausztria kullog.