Az iparkamara elnökének feleségét jelölhetik a Monetáris Tanácsba

2017.03.08. 15:12

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének feleségét, Parragh Biankát tervezik jelölni a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának egyik megüresedő helyére, írja a kormánykörökkel feltűnően bensőséges viszonyt ápoló, ebből fakadóan pedig az ilyen ügyekben elég jól informált origo.hu. 

A meg nem nevezett források szerint Parragh László felesége Cinkotai János inflációs szakembert válthatja a monetáris politikai döntéshozó szervezetben, akinek március 22-én jár le hatéves megbízatása. A Monetáris Tanács egy másik tagjának, Kocziszky Györgynek is a közeljövőben, április elején jár le hatéves mandátuma, de őt a kormány, illetve hát a kormány médiája szerint újraválasztja majd a parlament.

Parragh Bianka a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és az Óbudai Egyetemen adjunktusként dolgozik, ahol a gazdasági szabályozással, vállalati versenyképességgel, menedzsmenttel és vezetésszervezés kutatásával foglalkozik.

A Monetáris Tanács határozza meg a jegybanki alapkamatot, illetve az inflációs célokat és a forint árfolyamrendszerét is, tehát nagyon jelentős mozgatója a magyar gazdaságnak. Ezért is lenne meglepő, hogy egy monetáris politikai múlttal nem rendelkező, eleve az egyetemi hierarchia legalsó tanári szintjét jelentő adjunktusi poszttal bíró személyt neveznének ki a tanácsba. 

Annak fényében viszont már nem annyira, hogy a Monetáris Tanácsnak jelenleg két jogász tagja is van, tehát az erős szakmai múltra azért már eddig sem nagyon adtak. Női tagja viszont most épp nincs, szóval e tekintetben legalább előrelépésnek lenne tekinthető Parragh Bianka kinevezése, már ha igazak az értesülések.