Trumpéknak 7 évük volt kidolgozni, 24 óra alatt megbukott az egészségbiztosítási reform

063 498513818
2017.03.08. 11:53

A republikánusok 2010-es elfogadása óta ostorozzák Barack Obama egészségbiztosítási reformját, most azonban, amikor lehetőségük lenne ígéretükhöz híven lecserélni, nagyon nem tudnak egyezségre jutni.

Donald Trump elnök és Paul Ryan, a republikánusok képviselőházi házelnöke kedden mutatta be az Obama-féle rendszert leváltani hivatott törvényjavaslatot, de egy nappal később az amerikai sajtó (vagy legalábbis a Trumppal szemben kritikus része) már arról cikkezik, hogy ebben a formában látszólag máris megbukott a terv. Ugyanis hiába volt hét évük, hogy kidolgozzák az alternatívát, a mostani javaslat kapcsán a pár közepe és jobbszéle egymás torkának esett.

Először a párt négy "mérsékelt" szenátora támadta be a törvényt, mert elvenné a szövetségi pénzt az alacsonyabb jövedelműek biztosítását támogató Medicaid rendszertől. A párt gazdasági jobb oldala, élükön a libertariánus Rand Paul szenátorral pedig pont azért támadja a törvényjavaslatot, mert szerintük az valójában az Obama-féle rendszernek egy kicsit felvizezett változata, amely még jelenlegi formájában is túl paternalista, és túl nagy állami beavatkozást jelent az emberek életébe és a piaci viszonyokba.

Utóbbiról ír Trump kvázi kampánylapja, az alt-rightos Breitbart is, amely Obamacare 2.0-ának nevezte a törvénytervezetet, de még Ann Coulter brutáljobbos megmondóember is élesen nekiment a javaslatnak.

A párton és a jobboldali szellemi eliten belüli felhördülés miatt a CNN-nek egy képviselőházi republikánus háttérember már arról beszélt, hogy 

a törvénytervezet halott. Túl sok konzervatív csoportosulás ellenzi, ezért lehetetlen lenne elég szavazatot szerezni az elfogadásához a jelenlegi formájában.

Ugyanezt mondta Rand Paul, aki szerint a törvény el sem fog jutni a szenátusba, mert eleve "halva született". A legkonzervatívabb képviselőházi republikánusok csoportja, a 29 fős Freedom Caucus szintén közölte, hogy nem kérnek a tervből ebben a formában. De a náluk jóval jelentősebb, 172 fős republikánus csoport, a Republican Study Committee is éles kritikákat fogalmazott meg a csomaggal szemben.

Trump a Twitteren próbálta meg csitítani a pártbéli ellenzéket, ám könnyen lehet, hogy most először a republikánusok mégsem fognak szó nélkül beállni az elnök mögé.

Az egészségbiztosítási rendszerrel szembeni ádáz bírálatok ugyanis az utóbbi években a konzervatív politika és az Obama elleni kulturkampf olyannyira központi ellenévé váltak, hogy egyes repbulikánusok előbb támogatnák Trump bármelyik másik, megosztó kampányígéretét, mint egy szerintük felvizezett "Obamacare light"-ot.

Az Obamacare-nek egyébként bőven vannak hátulütői, ezekről itt írtunk hosszabban. A reform lényege, hogy

  • mindenki számára kötelezővé teszi az egészségbiztosítást, és bünteti azokat, akik nem kötnek;
  • megtiltja a biztosítóknak a biztosítottakkal szembeni diszkriminációt,
  • az alacsony keresetűek és idősek számára kiterjesztette az állami segítséget.

Ez a rendszer bírálók szerint ahhoz vezetett, hogy általában véve drágább lett az egészségbiztosítás az embereknek, ugyanakkor Obama és a reform támogatói arra hivatkoznak, hogy a rendszer bevezetése óta 20 millió amerikai jutott egészségbiztosításhoz. 

A republikánus törvényjavaslat három lényeges ponton módosítaná az Obamacare-t:

  • Kvázi visszavonná azt a lehetőséget, hogy a Medicaid-biztosítást a tagállamok saját hatáskörben kiterjeszthették, több embernek elérhetővé téve azt
  • Eltörli a büntetőadót, amit annak kell fizetnie, aki nem biztosítja magát
  • Új adójóváírási rendszert vezet be, amelyben a kortól és keresettől is függ majd a jóváírás mértéke.

Többé-kevésbé megtart viszont két elemet: a fiatalok 26 éves korukig maradhatnak a szülők biztosításán, és a biztosítóknak tilos elutasítani vagy drágábban biztosítani az egészségügyileg problémás embereket.