Orsolya
9 °C
21 °C

10-ből 9 főnök kivan a munkaerőhiánytól

2017.03.09. 17:04

A PwC legutóbbi felmérése szerint a magyarországi vezérigazgatók bíznak abban, hogy saját cégük növekedni fog a következő egy évben - mondta Mekler Anita, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten - írja az MTI.

A megkérdezett cégvezetők közül a többség pozitívan látja a magyar gazdaság jövőbeni fejlődését, de a világgazdaság prosperitásával kapcsolatban már kevésbé optimisták. A magyar gazdaság növekedésében a cégvezetők 56 százaléka bízik, a világgazdaság bővülését azonban csak 39 százalékuk prognosztizálja.

A vállalatvezetőket épp az Egyesült Államokban zajló elnökválasztás idején kérdezték meg, egyes kérdések esetében ez befolyásolhatta a válaszukat. A PwC szakemberei 2016 októbere és decembere között 186 hazai vállalat vezérigazgatójával készítettek interjút.

A cégvezetők a fejlesztési terveiknél a leginkább negatív tényezőnek az évek óta egyre jelentősebb szakemberhiányt nevezték meg, az idei felmérés során a vállalatvezetők 92 százaléka válaszolta azt, hogy ezt tartja vállalata növekedése legnagyobb korlátjának.

A szakemberhiány égető probléma lett az utóbbi években, főleg annak tükrében, hogy a következő egy évben a munkavállalói létszám növekedése várható mind hazai, mind globális szinten a megkérdezett vállalatvezetők véleménye szerint. Magyarországon a technológiai és távközlési területeken működő cégek, illetve a magántulajdonban lévő vállalkozások munkaerő-felvételi tervei a legambiciózusabbak, nagyon csekély azon gazdálkodó szervezetek száma, ahol létszámcsökkentést terveznének.

A vállalatvezetők leginkább bővíteni igyekeznek a cégük létszámát a következő évben, miközben megoldást keresnek a szakemberhiányra és a túlszabályozottság előidézte nehézségekre. Pozitívan értékelik a globalizációs folyamatokat, viszont úgy ítélték meg, hogy a globalizáció nem segítette a gazdagok és szegények közötti szakadék szűkülését.

A legfontosabb külpiacokat tekintve továbbra is Németország áll az első helyen a magyarországi cégvezetők számára, ezzel párhuzamosan számottevően nőtt az Egyesült Államok és Kína jelentősége az előző évhez képest. A magyarországi helyzetet tekintve Németország és az Egyesült Államok után következik Románia, mint jelentős növekedési célpont, majd Oroszország és Szlovákia.