A kormány is tudja, hogy maffia árulta a magyar állampolgárságot

2017.03.09. 18:58

Évek óta téma a sajtóban, hogy mióta egyszerűsített eljárásban megszerezhető a magyar állampolgárság, ezrével vagy inkább tízezrével jutnak hozzá csalók a határon túlról. Az Indexen legutóbb ebben a cikkünkben mutattuk be, mennyire pörög ez az üzletág Ukrajnában. 

Az MSZP-s Mesterházy Attila írásbeli kérdésben fordult az Információs Hivatalt is felügyelő Lázár Jánoshoz, tudja-e a titkosszolgálat, hogy más országokban pénzért árulják a magyar állapolgárságot. 

A miniszter a Parlament honlapjára felkerült válaszában azt írja, hogy a sajtóban részigazságok jelennek meg a témában, ezek pedig nem alkalmasak arra, hogy újranyissák az egyszerűsített honosítási eljárás körüli korábbi vitát. Majd hozzáteszi: 

Nem megkerülve a kérdését tájékoztatom, hogy a Kormánynak valóban van tudomás a arról, hogy bizonyos bűnözői körök üzletszerűen visszaéléseket folytattak a honosítási okmányokkal.

Hogy pontosan hol történik vagy történt ilyesmire, arról nem árult el részleteket a miniszter.

Lázár szerint a nyomozások azt mutatják, hogy több esetben ügyintézők közbenjárásával történtek a bűncselekmények, de már több megyei rendőrkapitányságon folyamatban vannak nyomozások az érintettekkel szemben. 

A miniszter azt állítja, olyan rendszer került bevezetésre, ahol minimálisra csökkent a visszaélés lehetősége, viszont annyi hír jelenik meg a sajtóban az állampolgárság-mutyiról, hogy a szolgálatok kiemelten figyelik az ilyen ügyeket. Ha pedig kell, megteszik a szükséges lépéseket - írta Lázár Mesterházynak. 

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A kormány mostai beismerése egyébként azért érdekes, mert amikor két évvel ezelőtt kollégánk bemutatta az állampolgárság-biznisz körüli visszaéléseket (erről bővebben itt olvashat), Semjén Zsolt még arról beszélt a parlamentben, hogy valószínűleg hazaárulás állhat a később Soma-díjat érő cikksorozat mögött.