50 ezer közmunkást akarnak a piacra tolni Varga Mihályék

2017.03.10. 13:27

A kormány, úgy látszik, szépen-lassan rájött, hogy a közmunka program sok mindent csinált, csak azt nem, amivel a létezését azzal igazolták: nem vezet  vissza a munkaerőpiacra. Ez a felismerés olvasható ki Varga Mihály szavaiból, aki az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy

Az elkövetkező időszakban 150 ezerre akarja csökkenteni a kormány a közfoglalkoztatottak számát a tavaly év végi 197 ezerről,

hogy az így a piacra kikerülő 47 ezer emberrel enyhítsék a munkaerőhiányt. A miniszter szerint a közmunka program túl statikus, ezért változtatni kell rajta, ezért a kormány 40 milliárd forintot fog költeni a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedésekre. 

A mobilitás könnyítésének az is a része a miniszter elmondása szerint, hogy szigorítják a közmunka rendszerét, vagyis 

  • 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd köz-foglalkoztatotti státusban maradni;
  • akinek pedig van szakképzettsége, az csak akkor mehet majd el közmunkásnak, ha  a járási hivatal egymás után háromszor nem tudta valamilyen munkahelyre közvetíteni vagy három hónapig nem sikerült valamilyen állást ajánlania.

"Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban" - fűzte hozzá a miniszter. 

A szakképzettséggel rendelkezők mellett a 25 évnél fiatalabbak sem lehetnek majd közmunkások, csak akkor, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget. 

Hogy a 40 milliárd forintból költenek-e majd valami olyan programra is, ami azon kívül, hogy kikényszeríti az embereket a munkaerőpiacra, segít is-e nekik valahogy elhelyezkedni vagy új képzettségeket szerezni, arról sajnos nem beszélt a miniszter. Pedig a munkaerőhiányt nagyrészt nem az okozza, hogy nincs elég munkanélküli a piacon, sőt, a munkaerőhiány abban a régióban (az Észak-Alföldön) a második legnagyobb az országban, ahol a munkanélküliség a legmagasabb.

Sokkal inkább  van összefüggésben a munkaerőhiány azzal, hogy a magyar dolgozók nem elég képzettek vagy nem úgy képzettek, ahogy azt sok munkáltató elvárja. Ezen pedig nem változtat az, hogy valakinek van-e egy jó pár évvel ezelőtt megszerzett szakiskolai végzettsége.  • Bérelnék
  • Bankszámla