Oszkár
20 °C
29 °C

Magyarország is ringbe szállhat az új Tesla-gyárért

2017.03.11. 17:19 Módosítva: 2017.03.11. 17:35

A Portfolio.hu megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és a tárca válaszából pedig úgy tűnik, Magyarország is harcolhat azért a hatalmas autóipari beruházásért, amelyet a Tesla szeretne megvalósítani Európában. Elon Musk, a Tesla vezére tavaly novemberben jelentette be, hogy idén választják ki azt a helyszínt, ahol a vállalat Gigafactoryje felépülhet.

063 176645511
Fotó: Justin Sullivan / AFP

A közel 5 milliárd eurós (kb. 1500 milliárd forintos) beruházás 17 ezer embernek adhatna munkát közvetve vagy közvetlenül. A Portfolio kérdésére a külgazdasági tárca ugyan azt írta, a folyamatban lévő befektetői tárgyalásokról nem tudnak tájékoztatást adni, de részletes érveket soroltak fel, miért lenne alkalmas helyszín Magyarország:  

  • A magyar járműiparban a két fő fejlesztési irány az önvezető autók és az elektromobilitás. Két nagy német vállalat,  a Thyssenkrupp és a Bosch  is úgy tekint Magyarországra mint a K+F központjára. 
  • Az elektromobilitás terén több beruházási folyamat zajlik: a Samsung SDI gyárat létesít Gödön, amely akkumulátorokat gyárt a jövőben elektromos autókhoz. A világ legnagyobb elektromos autóbuszgyártója, a kínai BYD pedig gyártóüzemet létesít Komáromban. Ezek jó referenciát jelentenek. 
  • Az önvezető autók számára is alkalmas tesztpályát terveznek építeni Zalaegerszegen.
  • A Jedlik Ányos Terv emellett foglalkozik az e-mobilitás elterjesztéséhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés és innovációs támogatásával. Ennek részét jelentik az elektromos töltőállomások létesítéséhez vagy az elektromos autók és kishaszon-gépjárművek vásárlásához nyújtott támogatások.
  • A magyar állam készpénztámogatásként vagy társasági adókedvezmény formájában a külföldi beruházóknak az EU által szabályozott regionális támogatási térkép alapján nagyvállalatok esetén maximum 50%-os mértékig tud támogatást nyújtani. 

A hatalmas beruházásért már harcba szállt Litvánia egyik befektetője és Svédország is.