Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Megvolt az egyeztetés: tényleg csúnyán elbánnak a nagy élelmiszerboltokkal

2017.03.14. 18:39

Nem túl hosszú és nem túl produktív egyeztetés zajlott kedden a kormány a kereskedelmi láncokat megsarcoló javaslatairól a nemzetgazdasági tárca és a kereskedők érdek-képviseleti szervezetei között. Az egyeztetésen a Vállalkozók Országos Szövetsége, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség, a Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és az Országos Kereskedelmi Szövetség képviselői vettek részt.

Iparági forrásaink szerint az egyeztetés inkább tájékoztatás volt a minisztérium részéről, ahol elmondták, hogy milyen javaslatokat mérlegel a kormány, majd a meghívott szervezetek képviselői elmondhatták a véleményüket a megismert javaslatokról. Úgy tudjuk, hogy a kormány tervei között még nagyjából változatlan formában szerepelnek azok a javaslatok, amelyek abban az előterjesztésben is szerepeltek, amelyet a múlt héten az Index megszerzett.

Ez azért is érdekes, mert Lázár János a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy a kormány javaslatai változtak a kiszivárgott előterjesztéshez képest, a forrásaink viszont nem tudtak érdemi változásról beszámolni.

Igaz, Lázár János azt is mondta a kormányinfón, hogy a javaslatot eljuttatták az érintetteknek, amiről kiderült, hogy nem volt igaz, az OKSZ vezetője, Vámos György legalábbis a múlt héten azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a szervezetet sem szóban, sem írásban nem tájékoztatta a kormány az előterjesztésről.

Ahogy azt a múlt héten megírtuk, a javaslatok között szerepelt például, hogy

  • megadóztatnák az áruházak parkolóit (nagyjából annyit beszedve ebből, mint amennyit a kereskedelmi cégek válságadóként befizettek 2010 és 2013 között),
  • korlátoznák a cégek reklámköltéseit,
  • kötelező létszámbővítést írnának elő az áruházaknak,
  • 100 százalékos bérpótlékot vezetnének be a vasárnapi munkavégzésért 
  • és kötelezővé tennék, hogy a dolgozók legalább két szabadnapja vasárnapra essen.

Az egyeztetésen a tárca tagjai állítólag a tervezett lépéseket az élelmiszerbotránnyal indokolták - ahogy tették ezt az előterjesztés szövegezői is - bár több lépés, például a vasárnapi szabadnapok és bérpótlék kérdése már korábban, a vasárnapi zárva tartás visszavonása után napirendre került. A kormány ezekről a lépésekről hétfőn egyeztetett a kereskedelmi dolgozók képviselőivel.

Úgy tudjuk, a keddi egyeztetésen nagyjából arra volt idő, hogy a kormány tájékoztatója után a meghívott szervezetek képviselői elmondják az álláspontjukat a javaslatokról, erre viszont a kormány képviselői érdemben nem reagáltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!