János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keresztbe tennének Simicska plakátos cégének, a Mahir Brüsszelig menne

2017.03.14. 08:48

Március végéig az Európai Bizottság illetékesei elé tárják a lex Mahir ügyét - mondta Magyar György, a Magyar Nemzettel közös tulajdonosi körhöz tartozó Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője a lapnak.

Magyar elmondta, hogy ügyvédi irodájuk felhatalmazást kapott arra, hogy tételesen megfogalmazzák az észrevételeiket ahhoz a már elfogadott törvényhez és kormányrendelet-tervezethez, amellyel el akarják lehetetleníteni a közterületi reklámok piacát.

A Magyar Nemzet információi szerint Budapest összes tömegközlekedési eszközének, illetve a megállóknak, kiemelten a metrók reklámhelyeinek hasznosítását nyolc évre koncesszióba adnák a parlamenti választás előtt egy évvel. A lap úgy tudja, hogy a BKK és a BKV még idén tavasszal dönthet a 2018-as és a 2022-es parlamenti választást is befolyásoló kiszervezésről.

A településkép védelmére hivatkozó törvény és a végrehajtására készített tervezet az ügyvéd szerint súlyosan diszkriminatív, és így az európai jogba és a magyar alaptörvénybe is ütközik.  A jelenleg ismert hagyományos hirdetőoszlopokat megszüntető, illetve az úgynevezett utcabútorokon politikai hirdetések közzétételét megtiltó részletszabályok korábban a Magyar Reklámszövetség tiltakozását is kiváltották.

2015 végén tört ki Budapesten az oszlopháború, amikor a Fővárosi Önkormányzat hirtelen felbontotta a Mahir hosszú távú szerződését. A Mahir tíz évvel ezelőtt, tehát még baloldali vezetés alatt kötött szerződést a fővárossal a hirdetőoszlopok kihelyezéséről. Ez gyakorlatilag monopolhelyzetbe hozta a Mahirt a forgalmas csomópontokban, valamint belvárosi tereken. A fővárosi önkormányzat viszont csak Simicska és Orbán összeveszése után, ősszel ismerte fel, hogy a szerződés előnytelen. 

A főváros ezután egyoldalúan szerződést bontott Simicska Lajos reklámcégével, karácsony előtt pedig rendeletet alkotott, hogy elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. Már-már komédiába illő jelenetek zajlottak Budapest utcáin a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopainál. Amikor megjelentek a fővárosi cég emberei egy oszlopnál, hogy lebontsák, a Simicska által megbízott őrző-védők körbeállták. Később a bíróság jogerősen eltiltotta a fővárost a bontástól.

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen korábban hatálytalannak és érvénytelennek mondta ki a Fővárosi Közgyűlés 2015. szeptemberi döntését a Mahir 2006-ban kötött és 2031-ig érvényes szerződésének a felmondásáról, Magyar pedig arról beszélt a lapnak, hogy a Simicska Lajos érdekeltségeinek az oszlopok kitépésével okozott kár miatt 100 millió forint lesz a főváros által fizetendő kártérítés összege.

A plakátpiac átalakítására vonatkozó tervekről itt és itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!