Rafael
19 °C
33 °C

Medgyessy Péter nem hiszi, hogy Demszky korrupt lenne

2017.03.14. 12:47

Medgyessy Pétert hallgatta meg kedden délelőtt az Országgyűlés gazdasági bizottsága a 4-es metró körüli gyanús szerződések miatt. A volt kormányfő tagadta személyes felelősségét a kifogásolt szerződések megkötésében.  

Medgyessy neve szerepelt a metróberuházást vizsgáló Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentésében. Medgyessy az OLAF szerint azért volt érintett metróügyben, mert a hozzá köthető cég 2002 óta tanácsadói szerződésben állt az Alstommal, majd 2005-ben sikerdíjas lobbiszerződést kötött a metrókocsik szállítására, amire a pályázatot végül a legrosszabb első ajánlatot adó Alstom nyerte el. Az OLAF szerint ezért felmerül a befolyással való üzérkedés gyanúja. 

Medgyessy azt mondta, hogy a metrópályázatról 2005 áprilisa és 2006 májusa között hoztak döntéseket, ő viszont már 2004 szeptemberében lemondott a miniszterelnökségről, és ekkor már a jelentésben emlegetett tanácsadó cégben sem töltött be semmilyen pozíciót.

Medgyessy Péter kérdésre válaszolva kitért arra, hogy "eléggé felzaklatott állapotban" volt, amikor az SZDSZ-szel kapcsolatban annak idején azt mondta, hogy a párt "teli van korrupciós ügyekkel". Hozzátette:

Demszky Gábor volt főpolgármesterről nem feltételezi, hogy bármilyen módon érintett lenne a korrupciós ügyben.    

Azt is elmondta, hogy nem tudja megállapítani,  volt-e korrupciós ügy a 4-es metróval kapcsolatban, de az ügyészség dolga, hogy ezt megállapítsa. Hozzátette: nagyon nagy túlzás azt állítani, hogy 167 milliárd forint "tűnt el", és az OLAF sem ezt állítja, hanem azt, hogy ekkora összegű szerződések lehetnek érintettek.

Arról is beszélt, hogy a magyar kormánynak meg kell védenie az érdekeit Brüsszellel szemben  ebben az ügyben, hogy minimális pénzt, vagy lehetőség szerint semmit ne kelljen visszafizetnie.