Trump költségvetése pénzeső a hadseregnek, tragédia a környezetvédelemnek

2017.03.16. 17:07

Benyújtotta első szövetségi költségvetés-tervezetét Donald Trump, amelyben sokkal több pénzt kér a hadseregre és az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók kitelepítésére, cserébe viszont drámaian csökkentené a környezetvédelmi ügynökség, a külügyminisztérium, valamint 19 független szövetségi szerv büdzséjét.

A Reuters összefoglalója szerint a tervezet egyértelmű győztese a hadsereg, ide 2018-ban 54 milliárddal többet allokálna Trump, mint elődje. De már az október 1-ig tartó 2017-es költségvetési évre is beletenne plusz 30 milliárdot a haderőbe a republikánus elnök, és 3 milliárdos pluszt kért a belbiztonsági minisztériumnak.

Szintén szerepel a kiadások között a mexikói határra építendő fal, 2017-ben 1,5, jövőre 2,6 milliárdot költene az amerikai adófizetők (és ígéretével ellentétben nem Mexikó) pénzéből Trump. Bár ez első látásra elég sovány összegnek tűnik, mivel a korábbi becslések szerint a választási kampányban beígért határakadály felhúzása nagyjából 20 milliárd dollárt kóstálna.

A legnagyobb vesztes a környezetvédelmi hivatal, amelynek Trump 31 százalékkal csökkentené a finanszírozását, és több mint 50 szakmai programját kukáznák. Elkaszálná például Barack Obama által indított, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését támogató szövetségi programot, és jelentősen csökkentené a megújuló energiaforrások kiaknázásával foglalkozó kutatásokat is.

Jelentősen átalakulna Amerika és a világ kapcsolata is a Trump-büdzsé alapján: míg a hadsereg rengeteg pénzt kapna, a külügyminisztérium büdzséjét 28 százalékkal megvágná az új elnök. Emellett drasztikusan csökkentené a nemzetközi együttműködési programokra, az ENSZ-re és segélyezésre költendő pénzeket. 

De belföldön is visszavágná a szociális programokat, így például a szegények rezsitámogatása és a mezőgazdasági tárca is jelentős mínuszba kerülne az új tervek alapján. Viszont egyelőre semmi nincs a tervezetben Trump azon választási ígéretéből, hogy ezer milliárd dollárt költ majd a roskadozó amerikai infrastruktúra felújítására.

A költségvetésről a kormány javaslata alapján a kongresszus szavaz majd, és hiába vannak többségben a republikánusok a törvényhozás mindkét házában, a várakozások szerint elég nagy csaták várhatók a végső büdzsé kialakításáig. 

A demokraták persze rögtön betámadták a Trump-büdzsét, de a centrista republikánusok között sem népszerű a tervezet, mivel az jó néhány, választóik számára fontos szövetségi programot eltörölne.