Gyógyszeripari kísérletek döglött nyulait szolgálhatták fel

2017.03.17. 08:58

Ráment a nyúlhússal foglalkozó üzletek ellenőrzésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely pénteken arról adott ki közleményt, hogy három olyan boltot ellenőrzött, ahol legálisan árulnak nyulat, továbbá egy olyan üzemben is jártak a hatóság emberei, ahol úgy árultak nyúlhúst, hogy egyáltalán nem lett volna szabad. 

A Vásárcsarnokban három, nyulat árusító üzletben összesen 60 kiló húst foglaltak le, mert az árusok nem tudták igazolni, hogy honnan származik a termék, és az sem volt egyértelmű, hogy az előírásoknak megfelelő járművekkel szállították a boltokba. A Nébih ellenőrei mindezért több százezer forint bírságot is kiszabtak.

A HavariaPress szerint viszont úgy tudja, hogy egy gyógyszeripari alapanyaggyártó cég adta el egy veszélyes hulladékokat megsemmisítő cégnek az állatkísérleteik során elhalt nyulakat. Ők viszont továbbadták egy dél-pesti vágóhídnak ezeket a tetemeket. Ott megnyúzták, őket, és a fővám téri Vásárcsarnok három hentesüzletének adták tovább az árut veszélyes hulladék helyett emberi fogyasztásra alkalmas húsként. Állítólag a hamisított bizonylataikból valahogy arra is rájöttek, hogy elegánsabb budapesti éttermek és magánemberek vették meg főleg ezt a hulladékot.

Ennél tömegre nagyobb fogás volt egy állati eredetű melléktermékeket gyűjtő cégnél, amely az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett

kutyaeledelként árulta a nyulakat.

Az csak egy dolog, hogy erre nem volt semmilyen engedélyük, de a Nébih ellenőrzése szerint az üzem sem volt olyan állapotban, hogy onnan akár csak a kutyájának ételt vegyen az ember: a nem mindenhol mosható padlóra és falakra rászáradt a vér, a dolgozók ruhája is szennyezett volt, az egész üzemben pedig csak egy tábori vécé volt, meleg víz azonban nem. Akinek van hozzá gusztusa, mindezt megnézheti a hivatal szokásos horrorvideóján.

Az üzem tulajdonosa a Nébihnek beismerte: kutyakajaként árulták a húst, de azt mondta, mindenkinek elmondták, hogy  az áru emberi fogyasztásra nem alkalmas. A vásárlók nevét és címét ugyanakkor nem tudta megadni, emiatt a hatóság kéri, hogy aki a Kuti Pet-Food Kft.-től nyúlhúst vásárolt, az a biztonság kedvéért a kutyájának se adja azt oda. A helyszínen a hatóság két tonna húst foglalt le.