11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Újra nácinak nevezte Merkelt Erdogan

2017.03.19. 12:55

"Ha nácinak nevezzük őket, Európa kényelmetlenül érzi magát, és együtt vonulnak fel a szolidaritás nevében. Főleg Merkel. De pont te vagy az, aki náci intézkedéseket hozol" - szólította meg Angela Merkelt tévébeszédében Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap, a török nyelv informális szóhasználatával, közölte az AFP. "Mégis ki ellen? Az én németországi török testvéreim és minisztertestvéreim ellen" - folytatta az elnök azokra a török politikusokra utalva, akik a közelgő török népszavazás érdekében kampányoltak volna Németországban. 

A német-török viszony egyre feszültebb azóta, hogy több török miniszter németországi kampánygyűlését a német hatóságok biztonsági okokra hivatkozva betiltották.

Erdogan beszédében közölte: mindez "megmutatta, hogy új lapot nyitottak meg az országunk ellen régóta zajló harcban". Az elnök arról is beszélt, hogy szerinte Európa terroristákat támogat: "Az álarcosbál véget ért!" - jelentette ki további magyarázat nélkül.

Törökország soha nem fog fegyvert használni Líbiában, jelentette be Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki szerint a hadműveleteket az ENSZ-nek kellene vezényelnie
Törökország soha nem fog fegyvert használni Líbiában, jelentette be Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki szerint a hadműveleteket az ENSZ-nek kellene vezényelnie
Fotó: Adem Altan / AFP

Erdogan tovább kampányolna Németországban

Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban a alkotmánymódosításról tartandó április 16-i, törökországi népszavazás előtt, közölte az MTI szerint vasárnap Ibrahim Kalim, Erdogan szóvivője. A török népszavazás tétje, hogy általa jelentősen kiterjesztenék az elnök jogköreit, és a mostani parlamentáris rendszerről elnöki rendszerre térnének át.

Azt mondta, hogy a német hírszerzés kételkedése Fethullah Gülen hitszónok részvételében a tavalyi puccskísérletben "annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló szervezetet támogatja." A Der Spiegel című német magazin szombaton interjút közölt a BDN külföldi hírszerzés vezetőjével, aki szerint Ankarának nem sikerült bebizonyítani, hogy Fethullah Gülen állt a tavaly júliusi elvetélt puccs mögött.

Kalin közölte: van lehetőség arra, hogy Erdogan nagygyűlést tartson a németországi törököknek a népszavazás előtt.

A török kormány az 1999 óta az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen híveit gyanúsítja a több mint 240 ember halálát okozó júliusi puccskísérlet megszervezésével. Gülen, Erdogan egykori mentora, majd ellenlábasa tagadja a vádakat, és elítélte az államcsíny-kísérletet. A szóvivő szerint a Trump-kormányzat vizsgálja az Egyesült Államokban élő Gülen kiadatását.

Az elmúlt napokban Törökország és Hollandia viszonya is feszült lett, miután a holland kormány megakadályozta, hogy két török miniszter Rotterdamban kampányoljon a török alkotmányos népszavazás mellett. Részletesebben itt olvashat a témáról.  • Hírek
  • Bankszámla