Rossz hír az Ausztriában élő magyaroknak

2017.03.19. 15:39

A bevándorlóknak csak öt év után járna szociális támogatás Ausztriában az osztrák külügyi és integrációs miniszter tervei szerint. Sebastian Kurz az Österreich című lapnak elmondta, azt szeretné elérni, hogy azoknak, akik elvesztik a munkájukat, vissza kelljen utazniuk a származási országukba, vagy legalább egy másik tagállamba, ahol munkát találnak.

Javasolja azt is, hogy az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítsák, írja az MTI.

A Kronen Zeitung által bemutatott adatok szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma Ausztriában. A munkanélküliek harminc százaléka nem osztrák állampolgárságú, közülük 50 ezren uniós tagállamból érkeztek Ausztriába.

Az osztrák kormánykoalíció február végén a munkahelyteremtést és a helyi munkaerő foglalkoztatását ösztönző intézkedésről állapodott meg. Eszerint meghatározott ideig felére csökkentenék a bizonyos alkalmazottak után befizetendő költségeket. Az intézkedés célja, hogy a jövőben kevesebb külföldit hozzanak be olcsó munkaerőként.