Lázár: Hollandiában sincs horogkeresztes Heineken

2017.03.20. 20:20

Nem hiszem, hogy Hollandiában egy horogkeresztes Heineken forgalmazására lehetőség nyílna

– érvelt Lázár János a Parlamentben javaslata mellett, amely betiltaná a Heineken vörös csillagos védjegyét. Szerinte nem hagyhatjuk, hogy Magyarországon "kufárkodás céljából fel lehessen használni önkényuralmi jelképet".

Magyar érdek ellen fordult a Heineken

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint külön kell választani a politikai vélemény szabadságát és a kereskedelmi szólásszabadság kérdését, ez a beadvány nem csak a Heinekenről szól. De azért elsősorban mégiscsak róla.

Védjegyügyre védjegyüggyel kell válaszolni

– adott magyarázatot Lázár arra, miért támadják be az egyébként stratégiai szövetséges magyar Heinekent az anyagcég romániai leányának a román-holland tulajdonú Csíki Sörrel vívott védjegyvitája után. A miniszter szerint az ügyet lehetett volna kulturáltan is rendezni, de a Heineken nem ezt az utat választotta, "hanem mindent megtett a magyar érdek ellehetetlenítésére."

A miniszter felidézte, hogy a Heineken korábban már egyszer levette a vörös csillagot a címkéiről a kommunizmus áldozataira való tekintettel, egy ideig fehér csillaggal jelentette meg a termékeit, később váltott újra vörösre. Joggal lehet tehát a kommunizmus áldozatainak érzékenységével érvelni, ha korábban maga a cég is erre hivatkozva változtatott a védjegyen.

Körültekintően jártunk el, tekintettel voltunk az arányosság követelményeire

– értékelte Lázár saját, Heineken-szívató törvényjavaslatát, amellyel nem titkolt szándékuk, hogy a román bíróság csíki sörös védjegyvitában hozott döntését megbosszulják.

A kormány sem biztos a dolgában

A hatályos jogszabályok egyébként most is tiltják az önkényuralmi jelképek használatát, a tilalom viszont nem általános, például ha a szimbólum egy sörmárka védjegye, nincs vele gond. Csakhogy Lázárék szerint ez "a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek lopakodó társadalmi elfogadtatását" szolgálja.

Régebben valamivel szigorúbb volt az ilyen jelképek használatának a szabályozása, de azt a magyar kormány néhány éve megváltoztatta az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete, és egy alkotmánybírósági döntés után. Így Lázárék szerint az is kérdés, hogy a mostani javaslat átmegy-e egyáltalán az unión.

A miniszter elismerte, a Fideszben sem egységes az ügy megítélése, de van egy három hónapos notifikációs kötelezettségünk az Európai Bizottságnál, szóval van még idő ezt az egészet átbeszélni.

Szemet szemért

Aggódhat a Milky Way és a San Pellegrino is, mindkét márka csomagolásán van vörös csillag

– mondta felszólalásában Burány Sándor szocialista képviselő, aki szerint viszont ettől függetlenül elég egyértelmű, hogy Lázár Jánosék javaslata kimondottan a Heineken elleni bosszú része. A szocialisták nem támogatják a beadványt.

Szerinte a történetben senki nem vétlen: az Igazi Csíki Sör nagyjából Borsodi színvonalú ital, amit kézműves áron árulnak, a túlárazást pedig nemzeti marketinggel próbálják meg elfedni. Ettől még viszont nevetséges az az indoklás is, amivel a Heineken Románia betámadta a márkát, hiszen nem is hasonlít az ő termékére. Vitatható a román bírósági ítélet is. Mindennél rosszabb viszont a magyar kormány reakciója, amelyik a "szemet szemért" elvet követve újra

bunkósbotként használná a törvényhozást.

A KDNP-s Velkey Imre felszólalásában hosszasan ecsetelte a kommunizmus bűneit, illetve hogy pártja nem hajlandó tűrni a kommunista jelképeket. Lázárnak kicsit ellentmondva viszont azt mondta, a kormánynak nem célja, hogy egyedi védjegyvitákba keveredjen.

A Jobbik nem hiszi, hogy a kormányt valóban a vörös csillag zavarja. Nem zavarta akkor sem, amikor stratégiai megállapodást kötöttek a Heinekennel, és Szijjártó Péter vörös csillagos ruhába öltözött emberekkel pózolt. A kommunista múlt feltárása ügyében sem sokat tett eddig a kormány, mondta Szilágyi György jobbikos képviselő.

Úgy vélte, a vörös csillagot már sokkal korábban és minden formában be kellett volna tiltani. Érdekes, hogy vörös csillagos sör van, de

nem kapható Magyarországon horogkeresztes pelenka.

Ebből is látszik, hogy nálunk elutasítottabb a nácizmus, mint a kommunizmus. Ezért az oktatás és a liberalizmus tehető felelőssé, vonta le a következtetést.

Sőt szerintük valójában Lázárék törvényjavaslata is önkényuralmi rendszert idéz, lábbal tiporja a szabályokat, egyértelmű, hogy nincs más célja, mint hogy kiszorítsák a Heinekent. Ettől függetlenül módosításokkal, de támogatják a javaslatot.