EU-bíróság: Aránytalanul magas az útdíjbüntetés

2017.03.22. 12:06 Módosítva: 2017.03.22. 13:41
Két teherautó-sofőrt 150 ezer forintra vágtak meg, az uniós bíróság szerint ez nincs összhangban azzal, amit az EU-s irányelv megengedne.

Az Európai Unió Bírósága szerdán megállapította, hogy a magyar útdíjrendszerben aránytalanul magas büntetéseket szabnak ki azokra a teherautókra, amelyekre nem vesznek matricát.

Két cég, az Euro-Team és a Spirál-Gép vitte bíróságra a büntetésük ügyét, amit a teherautóik után kellett fizetniük. A sofőrök nem figyeltek oda, vagy rossz volt a navigáció, és túlhajtottak azon a lehajtón, ahol a terv szerint le kellett volna térniük az autópályáról. Így olyan útszakaszra kerültek, ahova nem fizették ki előre az útdíjat.

Az Euro-Team ügyben a sofőr így az M5-ös autópályán maradt, noha matricája az elmulasztott lehajtótól csak az autópályával párhuzamosan futó 5-ös útra volt. A szabálytalanul megtett útszakaszon egyébként olcsóbb az M5-ös díja (324 forint), mint az 5-ös úton (520 forint).

A Spirál-Gép ügyben a sofőr szinte azonnal, telefonon megváltotta az útvonal-használati jegyet (1597 forintért), miután észrevette, hogy elrontotta a lehajtót.

Körülbelül 150 ezer forint büntetést kellett fizetnie mindkét cégnek, ugyanannyit, mintha egyáltalán nem váltottak volna matricát. A cégek pereltek, a szegedi bíróság pedig kikérte az Európai Unió Bíróságának a véleményét, hogy a magyar szankciórendszer megfelel-e az uniós szabálynak. Az uniós irányelv ugyanis kifejezetten azt írja elő, hogy a büntetéseknek arányosnak kell lenniük a jogsértéssel.

Az EU Bírósága megállapította, hogy az Euro-Team ügyben a cégre kiszabott bírság összege több mint 500-szor, a Spirál-Gép ügyben pedig több mint 87-szer magasabb a ki nem fizetett úthasználati díj összegénél. Kifogásolta, hogy a szankció átalányösszegű, és az összege semmilyen körülménytől nem függ, például, hogy hány kilométert tett meg egy jármű engedély nélkül.

Ez alapján kimondták, hogy  a magyar szankciórendszer  ellentétes az uniós Eurovignette irányelvben előírt arányosság követelményével. A magyar bíróság ennek a véleménynek az alapján hozza majd meg az ítéletét.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !